B365.realitatea.net informeaza : Oprescu: "Bulevardul Uranus va fi in forma de pisu’ boului"
Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat vineri seara, la Realitatea TV, ca Hala Matache din zona Buzesti nu va fi nici demolata, nici mutata din loc, traseul Bulevardului Uranus fiind deviat prin fata actualei cladiri. Edilul sef a mentionat ca noul traseu al diametralei Nord-Sud a fost modificat dupa multiplele scandaluri cu ONG-urile care au blocat proiectul in instanta.
Dupa cum a precizat primarul general, Sorin Oprescu, la Realitatea TV, constructia monument istoric nu va mai fi demontata si mutata, ci va ramane pe amplasamentul actual, urmand ca Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus sa o ocoleasca. "Nu am avut ce face. Asta e. Dupa noul proiect, traseul va trece prin stanga cladirii (n.r. - Hala Matache). Dupa negocierile cu asociatiile, mediate de Ministerul Dezvoltarii, bulevardul va fi carmit. Va avea forma de pisu’ boului", a spus Oprescu vineri seara, la Realitatea TV.
Initial, se hotarase ca monumentul istoric sa fie demontat si apoi mutat la cativa zeci de metri mai in spate fata de locatia actuala. Dupa nenumarate discutii cu ONG-urile si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului drept mediator, autoritatile s-au vazut nevoite sa revina asupra deciziei initiale. Astfel, Hala Matache va ramane pe amplasamentul actual, dar proiectul diametralei Nord-Sud va fi modificat.
Conform planurilor initiale, Str. Garii de Nord trebuia prelungita urmand a se intersecta intr-un nou sens giratoriu cu strada Berzei si Mircea Vulcanescu. Circulatia prin sensul giratoriu s-ar fi facut pe patru benzi destinate autoturismelor si pe doua cai de rulare pentru tramvaie. In conditiile in care Hala Matache nu va fi mutata, sensul giratoriu nu va putea fi realizat. Aceasta era varianta pentru care militasera si ONG-urile, in frunte cu Asociatia Salvati Bucurestiul.
Desi exista o hotarare a Curtii de Apel, prin care au fost suspendate lucrarile la constructia Bulevardului Uranus pana in toamna anului viitor, Primaria Capitalei a obtinut redeschiderea santierului de pe Buzesti-Berzei.
Cu o lungime de 1,8 kilometri, primul tronson al Diametralei Nord-Sud ar fi trebuit finalizat in 2011. Proiectul a fost atacat insa in instanta de Asociatia Salvati Bucurestiul care a castigat cinci procese cu Primaria.
Potrivit proiectului, noul bulevard va avea 3,8 kilometri de piste pentru biciclisti, 3,3 kilometri cale simpla de rulare pentru tramvaie si peste 12.000 de metri patrati de trotuare. In plus, se vor fi amenaja 4.000 mp de spatiu verde, potrivit autoritatilor.
Diametrala Nord-Sud va tripla capacitatea de circulatie atat pentru autoturisme, cat si pentru mijloacele de transport in comun. Astfel, de la o capacitate de 600-700 vehicule pe ora se va ajunge la una de 2.500 de vehicule pe ora. De asemenea, numarul calatorilor transportati prin zona va creste de la 500-700 pe ora la 1.000-2.000 pe ora.