Valoarea tranzactiilor incheiate in prima sedinta bursiera a anului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 96,15 milioane de lei, cu 141% mai mare decat media schimburilor din 2006, anunta NewIn. Indicii BET-C si BET-FI au atins ieri noi maxime istorice, dupa cum apreciaza brokerii. Astfel, cea mai buna apreciere, de 8,61%, s-a inregistrat la nivelul indicelui BET-FI, care arata evolutia SIF-urilor, urmat de indicele general al Bursei, BET-C, care a urcat cu 5,05 procente. Insa evolutii bune pe indici am avut si in primele doua zile din 2006", ne-a declarat Andreea Ciobanu, broker in cadrul companiei Intercapital Invest. "Comparativ cu sedinta de ieri, cresterile au fost insa mai moderate in prima sedinta a anului trecut", a adaugat Ciobanu. "Spre exemplu, aprecierile in prima sedinta a anului trecut pe indici au fost de 6,21% pe indicele BET-FI si de 2,73% la indicele BET-C", a aratat Ciobanu. O explicatie a cresterilor- record actuale este "aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care a dus la un entuziasm in piata din partea investitorilor in acest inceput de an", considera brokerul Intercapital Invest.
"Prima sedinta a anului a fost dominata de cumparatori, in perioada cat Bursa a fost oprita acumulandu-se ordine de cumparare, ceea ce a determinat cresteri peste asteptari la majoritatea titlurilor listate", explica Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prima Transaction, citat de NewsIn.
Cele mai active titluri au fost cele Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu un volum de peste 22 de milioane de actiuni tranzactionate. Urmeaza tranzactiile cu titlurile Petrom (SNP), care au insumat peste 7,47 milioane de actiuni. Cea mai mare apre-ciere a fost inregistrata insa de actiunile SIF 3 Transilvania, care s-au scumpit cu 10,74%, de la 2,98 lei in ultima sedinta a anului trecut pana la 3,30 lei.

Decontarea ofertei Alumil, amanata cu inca doua saptamani

Comisia Nationala a Va-lorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat pentru inca doua saptamani, incepand de ieri, decontarea actiunilor alocate in cadrul ofertei publice Alumil Rom Industry. Comisia motiveaza masura prin necesitatea finalizarii investigatiei incepute privind neregulile semnalate in derularea ofertei. Reamintim ca CNVM a initiat la finele lunii trecute, o investigatie privind subscrierile in cadrul ofertei Alumil, dupa ce s-au primit sesizari legate de faptul ca unii brokeri au introdus ordine de subscriere, desi in conturile de numerar ale clientilor nu existau sumele necesare, dupa cum prevede prospectul de emisiune.
Presedintele CNVM a mentionat la finele anului trecut ca vor fi luate masuri ferme daca suspiciunile se confirma, solutia extrema fiind anularea actului de aprobare a derularii ofertei. Aceasta s-a derulat in perioada 8-18 decembrie si a fost suprasubscrisa de 16,17 ori. Investitorii au subscris peste 101 milioane de titluri Alumil, in valoare totala de circa 465 milioane de lei, fata de o valoare a ofertei de 28,75 milioane de lei, valoarea nominala fiind de 0,2 lei pe actiune.