Companiile de brokeraj care realizeaza operatiuni pe piata de capital din Romania vor avea posibilitatea sa deruleze tranzactii in marja si sa utilizeze Internetul, acestea fiind reglementate printr-un regulament elaborat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Tranzactiile in marja sau tranzactii pe credit reprezinta acele operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate efectuate de catre o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) in numele clientului sau, pe baza unui credit acordat acestuia pentru cumpararea unor valori mobiliare sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa.
Compania de brokeraj are obligatia sa deschida un cont de marja pe numele persoanelor fizice sau juridice pentru care va efectua acest tip de tranzactii.
In ceea ce priveste prestarea serviciilor de catre SSIF-uri prin Internet, regulamentul stipuleaza ca o companie de brokeraj trebuie sa asigure verificarea identitatii investitorului, atunci cand acesta acceseaza sistemul si sa protejeze siteul impotriva oricarui acces neautorizat.
De asemenea, compania de intermediere trebuie sa publice pe pagina sa de Internet informatii reale si actualizate permanent si sa respecte regulile privind publicitatea.
Autoritatea de reglementare (CNVM) a publicat recent regulamentul 12/2004 privind serviciile de investitii financiare, prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie 2005. (D.E.)