Daca în urma cu câtiva ani craiovenii erau rezervati în ceea ce priveste agentiile imobiliare, în prezent, din ce în ce mai multe persoane capata încredere în serviciile acestora si sunt deschise la eventuale colaborari. Cei mai multi craioveni sunt motivati de teama de a nu avea surprize neplacute cu actele. "Am cumparat o locuinta pentru fiul meu si am apelat la o agentie. E drept ca m-am documentat înainte de a o alege. Ne-a fost teama sa nu cumparam un imobil cu probleme si ulterior sa platim mai mult decât comisionul", a declarat Amina Damian, din Craiova. Oamenii au însa si alte motivatii. "Nu am avut ocazia sa cumpar vreun imobil pentru ca nu-mi permit, dar cred ca as merge pe mâna unei agentii - stiu mai bine cum merge treaba si cred ca au cunostinte la notari, la banci si te scutesc de statul la cozi", a spus Dan Paraschiv, din Craiova.  
"Oamenii au nevoie de un sfat specializat" Faptul ca tot mai multe persoane renunta sa mai cumpere locuinte direct de la proprietari a fost sesizat si de reprezentantii agentiilor imobiliare. "Trendul este crescator si e normal sa fie asa pentru ca una este sa te duci la un consultant de specialitate si alta e sa faci lucrurile de unul singur", a precizat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti. "Cam de un an, craiovenii au constientizat ca în piata imobiliara exista agenti de calitate si au început sa apeleze la ei. Oamenii au nevoie de un sfat specializat", a precizat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. "Clientii nu mai au timp de pierdut. Oamenii apeleaza la agentii si pentru siguranta tranzactiilor", a declarat Bibina Dica, directoarea agentiei imobiliare Biros Imob. 
Recomandarile fac diferenta Încrederea oamenilor într-o agentie sau alta se bazeaza foarte mult pe recomandari. "Am clientii mei, care ma recomanda catre terti. De foarte multe ori, oamenii îmi spun ca suna din partea unei persoane sau a alteia", a explicat Teodor Popescu. La cresterea încrederii craiovenilor în agentiile imobiliare a contribuit si faptul ca agentul imobiliar nu se rezuma la intermedierea tranzactiilor. Pe lânga faptul ca au colaborari cu geodezii (persoanele autorizate care fac masuratorile cadastrale), ofera si solutii financiare pentru viitorii proprietari de imobile. În plus, conceptia efectiva despre ceea ce presupune colaborarea agent imobiliar-client este schimbata. "Când le spui ca nu-si permit un anumit imobil, oamenii nu mai considera acest lucru o critica, ci dimpotriva. Au încredere în sfaturile noastre. Am avut clienti care au plecat de la garsoniera si si-au cumparat treptat un apartament cu doua camere semidecomandate, pentru ca ulterior sa-si ia unul cu doua camere decomandate", a afirmat Nicu Radut, care a precizat ca acest lucru a fost posibil ca urmare a faptului ca, în timp, respectivele locuinte si-au marit valoarea.  
Alegeti cu grija
colaboratorii imobiliari Neîncrederea din trecut a fost cauzata, în mare masura, de neseriozitatea agentilor imobiliari, dar si de lipsa de competenta de management a unor patroni care nu au reusit sa gândeasca strategii convingatoare pentru a-si dezvolta pe termen lung agentia. "Padure fara uscaturi nu exista", a spus Teodor Popescu. De aceea, sfatul este ca, înainte de a alege, sa va informati cât de serioasa este agentia respectiva.