Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune guvernului sa micsoreze accizele pentru motorina, pentru a proteja firmele de profil, deficitul de venituri bugetare urmind sa fie acoperit prin introducerea de noi taxe pentru extractia de petrol pe plan intern. Cresterea preturilor la combustibil va duce la marirea tuturor preturilor cu minim 20 %, a declarat, Ion Alexandru, presedintele UNTRR. Uniunea Transportatorilor a cerut Guvernului sa se implice in stabilirea pretului la combustibil, fiind proprietarul rezervelor nationale de petrol. Patronii sustin ca motorina din Romania este mai scumpa decit in Bulgaria. In timp ce in Bulgaria un litru de motorina costa 0,86 euro in Romania se vinde cu 0,92. UNTRR a propus "impunerea accizei pe tona de petrol extras ca apoi aceeasi valoare a accizei sa fie scazuta din pretul la pompa ". Transportatorii cer ca banii platiti pentru diferite taxe si impozite sa fie investiti in infrastructura, aratind ca Romania are in prezent doar 227 km de autostrada.
"Cerem ca banii nostri sa se regaseasca in tronsonul de autostrada care sa lege Constanta Pord de Nadlag prin Pitesti si Sibiu. Nu avem nevoie de autostrada in Transilvania unde nu este zona industriala, iar noi transportatorii nu avem ce cauta in aceea parte ", sustine Ion Alexandru.
Reprezentantii UNTRR au criticat autoritatile ca au obligat transportatorii romani sa aplice legislatia Uniunii Europene, desi Romania nu este membra a UE. Ei sustin ca au investit foarte multi bani in mijloace de transport Euro 3 pentru a le strica pe Drumurile Nationale, diminuindu-se astfel foarte mult sansele recuperarii investitiei. UNTRR a anuntat ca va trimite propunerile sale la Comisiile de industrie ale Parlamentului si va cere, totodata, sa fie reanalizat contractul de privatizare a Petrom OMV in vederea gasirii solutiilor pentru eliminarea tendintei de monopol pe piata combustibilului.