Presedintele Traian Basescu, prezent ieri la bilantul pe 2005 al activitatii IGP, le-a atras atentia politistilor asupra activitatii tot mai intense a grupurilor de interese. Seful statului le-a reamintit lucratorilor din IGP ca, prin vara anului trecut, vorbea "de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor, pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze ". In acest context, presedintele a subliniat ca acest tip de activitate care vizeaza actualele structuri de putere trebuie sa fie prioritara pentru Politia Romana, in scopul mentinerii unui mediu de afaceri curat si a unei administratiii curate.
Una din problemele la care a mai facut referire Basescu este inchiderea magazinelor de tip duty-free din punctele de trecere a frontierei, asa cum se stabilise la mijlocul anului trecut. "Am amintit politistilor ca in luna iulie faceam o remarca privitoare la nevoia inchiderii magazinelor duty-free din punctele de frontiera. Acest lucru nu s-a intimplat nici acum si mi-e greu sa inteleg de ce mentinem aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri: si catre piata interna si catre cea externa a UE ", a declarat seful statului.
Acesta le-a cerut politistilor sa isi aseze prioritatile de actiune in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei pe doua zone, cea mai importanta fiind "mentinerea unei administratii curate ". "Daca vom pica in capcana sa spunem ca visul nostru este ancheta trecutului si aceasta este prioritatea zero, riscam ca la sfirsitul mandatului actualei puteri sa avem acelasi tip de probleme ", a avertizat Basescu. in opinia sa, prioritatea luptei impotriva coruptiei trebuie asezata pe mentinerea institutiilor actuale curate atit la nivel local, cit si la nivel national, iar abia apoi investigarea a ceea ce s-a intimplat in trecut, mai ales ca dosarele isi urmeaza cursul. Traian Basescu a apreciat transformarile pe care sistemul a fost capabil sa le absoarba in 2005, transformari puse sub sigla nevoii de integrare in Uniunea Europeana. "Sper ca anul viitor toate sa fie puse sub sigla nevoii poporului roman de a avea o Politie eficienta. Prima misiune a Politiei Romane este sa serveasca fiecare roman si cu acest prilej sa devina compatibila si cu Uniunea Europeana ", a conchis presedintele.

Ministerul Economiei, multumit de preturile obtinute

In replica la declaratiile presedintelui, Ministerul Economiei a remis ieri un comunicat in care se arata ca Romania plateste acelasi pret la gazele naturale ca si tarile europene, in conditiile unei cantitati importate de trei pina la sase ori mai mica. in Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari/1.000 mc, iar pentru luna ianuarie 2006 sint asteptate facturi cuprinse intre 270-276 dolari/1.000 mc. Conform societatii de evaluare WIBERA, Germania va plati, pentru luna ianuarie 2006, un pret de 260 dolari/1.000 mc, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda. Dar, luind in considerare costul transportului, pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat de Romania. in schimb, Marea Britanie, in ianuarie 2006, plateste 516 dolari/1.000 mc (media importurilor), iar Belgia 511 dolari/1.000 mc. Documentul MEC precizeaza ca pretul gazelor naturale se stabileste in functie de o formula de calcul care se aplica tuturor tarilor europene.