Ion Iliescu publica pe blog textul intitulat "TRAIAN BASESCU SI CRIZA", pe care il puteti citi in continuare.
'Iesirea in prim plan a presedintelui Basescu in legatura cu masurile de austeritate au provocat reactii multiple si firesti. Cel mai uluitor este modul dezinvolt in care presedintele Traian Basescu se adreseaza natiunii, substituindu-se Guvernului, care nu este capabil sa schiteze un gest in fata problemelor grele cu care se confrunta economia, lansand reprosuri in dreapta si in stanga, ca o fecioara neprihanita.
In primul rand, in toti acesti ani de cand se afla in functie, domnul Basescu s-a dovedit incapabil sa priceapa problemele complexe ale conducerii statului. Este un diletant, lipsit insa de simtul masurii. Nimeni nu poate fi atoatestiitor. Dar, un sef de stat trebuie sa stie sa asculte si sa se consulte cu cei mai competenti - in toate domeniile.
In al doilea rand, continua sa-si depaseasca atributiunile, substituindu-se altor institutii ale statului. Nu stie sa respecte principiul separarii puterilor in stat. Si nici al respectului reciproc.
In al treilea rand, ignora sistematic consultarea cu partidele, sindicatele, exponentii societatii civile. Nu-si indeplineste o atributiune fundamentala: aceea de mediator intre institutiile statului, intre acestea si societatea civila.
Pretentia cu care s-a lansat de la inceputul primului sau mandat - de a fi presedinte jucator - se intoarce impotriva lui. Dar, de fapt, impotriva tarii. Pentru ca, prin actiunea sa, presedintele a devenit principalul factor perturbator in functionarea statului si a institutiilor sale!
Acest lucru se repercuteaza azi, cu gravitate, in conditiile grele prin care trece economia, printre altele tocmai datorita unei gestiuni proaste din partea guvernarii subordonate capriciilor si subiectivismului sefului statului. La semnalele de alarma trase de altii raspunde cu dezinvoltura, respingand sugestiile pertinente oferite de specialisti.
Acum, a intrat in panica si ii acuza pe altii!
Esenta masurilor propuse de el reflecta o mentalitate nociva: aruncarea poverii masurilor de austeritate pe spinarea celor multi, care si asa o duc foarte greu! Este mentalitatea care a stat si la baza masurii luate, odata cu venirea la putere, impreuna cu Alianta DA - de modificare a politicii fiscale si introducerea cotei unice - care a deplasat povara pe umerii celor cu venituri mici si a favorizat o minoritate, ale carei venituri - si asa mari - s-au amplificat, adancind polarizarea sociala. Toate argumentele in favoarea acestei masuri s-au dovedit false. Singurul efect real a fost usurarea activitatii aparatului fiscal (pentru calculul venitului global anual pentru fiecare contributor). Insa, nici aceasta nu s-a tradus intr-o colectare mai buna a impozitelor.
In schimb, ideea ca veniturile suplimentare ale celor bogati se vor reflecta in cresterea investitiilor in economie nu s-a adeverit. Au crescut doar cheltuielile parazitare ale acestora, prin constructii de locuinte luxoase si procurarea de masini si ambarcatiuni de lux - toate pe baza achizitiilor din import - contribuind la inrautatirea balantei comerciale a tarii. Bineinteles ca aceasta a insemnat favorizarea clientelei politice a celor de la putere!
Domnul Basescu are tupeul sa vorbeasca despre cei imbogatiti in acesti ani! Pai, in primul rand el, familia sa si prietenii politici si de afaceri au fost si sunt marii beneficiari si principalii imbogatiti!
Asupra trecutului se stie bine care au fost perioadele cele mai benefice pentru economie (guvernarile Vacaroiu si Nastase) si cele mai dificile (guvernarea CDR si cea de dupa 2004 - in ambele, domnul Basescu a fost implicat direct).
Acum, desigur, situatia este grea pentru tara. Dar nu domnul Basescu are dreptul moral sa arate cu degetul spre altii!
Masurile preconizate trebuie sa vizeze trei elemente:
a) Reducerea cheltuielilor publice in special cu o administratie stufoasa si ineficienta; dupa 2004, aparatul administrativ a crescut de la 900.000 la 1,4 milioane functionari);
b) Cresterea veniturilor la buget (in special prin masuri clare si eficiente de combatere a evaziunii fiscale);
c) Lansarea activitatilor economice care sa creeze locuri de munca, sa creeze valori, sa concure la cresterea PIB si a veniturilor oamenilor.
Masurile preconizate de domnul Basescu sunt doar masuri penalizatoare la adresa cetatenilor (scadere salarii, pensii, concedieri, reducere de facilitati si masuri cu caracter social, in sprijinul mamelor, copiilor, celor in nevoi). Ele sunt doar un "colac de salvare" temporar, pentru o situatie critica, pe termen scurt - dar care nu constituie solutii de perspectiva pentru scoaterea tarii din criza, relansare economica si protejarea oamenilor.
Este o mentalitate nesanatoasa, contrara intereselor tarii, economiei si cetatenilor. De aceea, toate reactiile - ale partidelor din opozitie, ale sindicatelor, ale analistilor politici si economici, ale tuturor cetatenilor - speriati de consecintele acestor masuri - sunt motivate si pertinente!
Din pacate, nici domnul Basescu, nici actualii guvernanti nu dovedesc intelegerea si capacitatea necesare de a putea gasi si promova masurile necesare pentru iesirea din aceasta situatie.'