Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completeaza Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 introducand intre conditiile de numire a candidatilor la calitatea de membru al Autoritatii de Supraveghere Financiara experienta profesionala de minim 7 ani, in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, pentru membrii care formeaza conducerea executiva. Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare.
2. Articolul 9 lit. g) al Ordonantei aprobate prin legea transmisa spre promulgare stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Autoritatii de Supraveghere Financiara si aceea de a nu fi "soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei." Avand in vedere faptul ca potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiasi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt numiti de Parlament,consideram ca se impune completarea lit. g) a Articolului 9 in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii A.S.F. de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.
Avand in vedere aspectele semnalate, precum si competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
TRAIAN BASESCU
PRESEDINTELE ROMANIEI
____________________
Departamentul de Comunicare Publica