O norma privind siguranta alimentelor, recent publicata in "Monitorul Oficial", stabileste procedurile la importul si exportul de produse alimentare de origine non-animala supuse supravegherii si controlului pentru siguranta alimentelor. Norma acorda Autoritatii o putere foarte mare in controlul a tot ce misca pe piata in domeniu. Astfel, o anexa la respectivul act normativ include sute de produse alimentare, incepand cu rosiile si cartofii, si incheind chiar cu reziduuri rezultate din fabricarea unor produse, gen amidon, bere sau zahar, care se supun neconditionat noilor reguli, astfel ca aproape nu vor mai exista importatori sau exportatori de produse alimentare care sa nu trebuiasca sa fie autorizati in acest sens si sa nu fie inclusi intr-o baza de date, denumita "Trafic".
Actiunea este benefica pentru sanatatea populatiei, intrucat nu vor mai exista pe piata produse de import neconforme si a caror provenienta sa nu fie cunoscuta. De asemenea, in acest fel este eliminata concurenta neloiala facuta producatorilor interni de catre importatori, care aruncau pe piata produse ieftine, dar de multe ori nu erau alimente, ci un fel de otravuri, avand continut ridicat de nitrati, pesticide sau alte substante interzise consumului uman. De asemenea, atat importurile, cat si exporturile de astfel de produse alimentare trebuie anuntate la vama cu 24, respectiv 48 de ore inainte de sosirea la punctul respectiv de frontiera. Practic, sute de produse, printre care se numara cartofii, fructele exotice, sarea sau chiar reziduurile rezultate de la fabricarea amidonului, din prelucrarea trestiei de zahar sau a berii, sunt inscrise in actul normativ, fiind considerate produse supuse supravegherii si controlului privind siguranta alimentelor, suplimentar impunandu-li-se si conditii speciale la import. Dar reglementarile impun reguli stricte si pentru organizatiile si operatorii economici care practica importul si exportul de astfel de produse. Acestea trebuie sa solicite compartimentului privind siguranta alimentelor al directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentara inscrierea in lista cuprinzand organizatiile si operatorii inregistrati pentru efectuarea unor astfel de operatiuni.
Vama nu admite decat originalul documentului de intrare a produselor
Potrivit reglementarilor, organizatiile sunt persoanele juridice inregistrate si autorizate pentru desfasurarea activitatilor in cauza potrivit Legii 359/ 2004, inregistrate in cadrul aplicatiei "Trafic", si care apar in cadrul documentului de intrare a produselor alimentare de origine non-animala provenite din import, in calitate de importatori, exportatori, destinatari sau destinatie finala, in timp ce operatorii sunt reprezentantii acestor organizatii, fiind imputerniciti de catre acestea pentru a inregistra documente de intrare a produselor in cauza. Si acestia trebuie inregistrati in aplicatia "Trafic", fiind validati de catre directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor. Precizam ca "Trafic" este un sistem informatic pentru monitorizarea operatiunilor de import al produselor de origine non-animala supuse regimului instituit de noile reglementari in domeniu. Inainte de orice operatiune, importatorii vor trebui sa informeze partenerii externi asupra conditiilor ce trebuie respectate pentru derularea importurilor. De asemenea, importatorul trebuie sa notifice la postul de inspectie la frontiera datele complete privind transportul, intr-un interval de 24 de ore inaintea sosirii acestuia. Vama nu va admite decat originalul documentului de intrare a produselor in cauza. Dupa achitarea tarifului stabilit pentru controlul fiecarui transport, daca acestea sunt prevazute in Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor, importatorii vor trebui sa informeze Autoritatea Sanitara Veterinara despre data si ora posibile ale sosirii transporturilor, in vederea efectuarii controalelor la destinatie.
Exportatorii, obligati sa anunte despre locul de depozitare
Punerea pe piata a acestor produse se va realiza doar dupa ce detinatorul marfii face dovada expertizei contaminantilor, reziduurilor de pesticide, a conditiilor microbiologice etc., prin prezentarea rezultatelor prelevarilor oficiale de probe, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare. Trebuie mentionat ca orice transport de astfel de produse trebuie insotit de originalul documentului de intrare in tara. Importatorul va plati toate taxele necesare efectuarii expertizelor de laborator. In cazul exporturilor, lucrurile nu sunt cu nimic mai simple. Exportatorul trebuie sa solicite conditiile care trebuie indeplinite de produsele sale pentru a putea fi importate in tara de destinatie, apoi comunica organismului sanitar-veterinar, cu 48 de ore inainte de data efectuarii exportului, intentia de a efectua controlul acestuia, mentionand, printre altele, data efectuarii exportului, unitatea sau depozitul in care se afla marfa, tipul si cantitatea produselor si chiar si postul de inspectie la frontiera prin care se va efectua exportul.
Daca autoritatile din tara de destinatie solicita un certificat care sa ateste ca produsele in cauza respecta conditiile impuse de legislatia tarii de destinatie, atunci exportatorul este obligat sa prezinte Autoritatii Sanitare Veterinare modelul de certificat solicitat de tara de destinatie, precum si rezultatele analizelor efectuate si solicitate de tara de destinatie.