Persoanele implicate în agricultura pot sa-si achizitioneze, pentru cinci zile, masini si utilaje la preturi speciale.Târgul Agrotex 2008, aflat la cea de-a XVII-a editie, organizat de Camera de Comert si Industrie (CCI) "Oltenia", prin firma sa specializata Expooltenia, se desfasoara, în perioada 10 - 14 mai, pe platforma hipermarketului PIC Craiova. Publicul va avea acces gratuit pentru vizitare zilnic, între orele 10.00 - 18.00. La eveniment participa aproximativ 22 de firme care expun masini, utilaje si echipamente folosite în agricultura, produse agricole, material semincer si produse chimice pentru agricultura. "Numarul participantilor si gama de produse expuse de-a lungul anilor au urmat sinuosul drum strabatut de agricultura româneasca din 1992 si pâna în prezent", a declarat Constantin Raducanoiu, presedintele CCI "Oltenia". Daca editiile organizate în anii ‘90 se caracterizau printr-o participare numeroasa si o gama de produse eterogena (la momentul respectiv, în zona era dezvoltata industria producatoare de echipamente si accesorii pentru agricultura) specifica noului început de drum al agriculturii, pe parcurs, numarul firmelor expozante a scazut. "În ultimii trei ani însa, numarul participantilor s-a stabilizat (anul trecut au expus 21 de firme), iar gama de produse expuse a devenit omogena si axata pe nevoile micilor fermieri, conform evolutiei acestei ramuri", a precizat Constantin Raducanoiu.  
"Importam produse agricole de 1,7 milioane de euro" Oficialitatile prezente la eveniment au subliniat importanta dezvoltarii agriculturii si scaderii importurilor pe aceasta ramura. "Doljul este unul dintre cele mai importante judete agricole si în anii buni a fost capabil sa ofere productie pentru 100 de milioane de persoane. Cu toate acestea, în prezent importam produse agricole de 1,7 milioane de euro", a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj. 
Oferte speciale pe perioada târgului La eveniment expun producatori si importatori din Craiova, Bucuresti, Pitesti, Timisoara, Râmnicu Vâlcea. Produsele oferite de acestia (tractoare, combine, pluguri, cultivatoare, motocultoare si motosape, instalatii pentru erbicidat si irigat) au preturi ce variaza între câteva sute si câteva zeci de mii de euro si au, pe perioada târgului, preturi speciale. "La un tractor cumparat primesc un plug gratuit", a spus Mihaela Ciuca, responsabila relatii publice la MAT SA, care a precizat ca oferta se refera doar la un anumit tip de tractor. Oferte speciale au si alti producatori. "Pe perioada târgului, avem promotie la o motocoasa, pentru care avem o reducere de pret de 25%", a declarat Catalin Stroe, directorul general de la Ruris Impex SRL. 
Consultanta financiara si de proiect Persoanele fizice si juridice prezente la eveniment au putut beneficia si de consultanta financiara. CEC Bank (pentru prima oara aflata la un târg cu noua imagine lansata pe 6 mai) a oferit consiliere pentru persoanele care doresc sa obtina produsele de finantare destinate achizitionarii de echipamente agricole comercializate de SC MAT SA Craiova (Creditul Pro Agricol) si celor care au nevoie de creditare a proiectelor de investitii din surse BERD si UE.
Consultanta au oferit si specialistii Directiei Judetene pentru Agricultura, ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola si cei ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Scade numarul agricultorilor
Din ce în ce mai multi producatori din Dolj se orienteaza catre agricultura la nivel înalt. "Avem clienti care au peste 200 de hectare, dar si care practica agricultura de subzistenta. Acestia sunt însa din ce în ce mai putini", a precizat Mihaela Ciuca, responsabila relatii publice la MAT.