Managerii societatilor comerciale previzioneaza, pentru perioada aprilie-iunie, o scadere moderata a activitatii din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii si o relativa stabilitate in sectorul de constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, in conditiile in care preturile cresc.
In cadrul anchetei de conjunctura din aprilie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru aprilie-iunie, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%), aceasta bazandu-se in principal pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna, cat si pentru cea externa, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Tot un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -29% pe total industrie prelucratoare (-42% la intreprinderile foarte mari, cu 500 de salariati si peste).
Unele activitati vor inregistra insa o scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv metalurgia (-77%), substantele si produsele chimice (-48%) si fabricarea mobilei (-46%).
De asemenea, pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
In constructii, potrivit estimarilor managerilor, se va consemna, in urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate relativa a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%, respectiv -5%). Totodata, se preconizeaza o reducere a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si o crestere moderata a preturilor (sold conjunctural +10%).
Pe de alta parte, managerii din comertul cu amanuntul au estimat pentru acest sector o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), aceeasi tendinta fiind prognozata si pentru volumul total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -6%).
In acelasi timp, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -26%).
In opinia managerilor intervievati de INS, preturile de vanzare cu amanuntul vor creste moderat (sold conjunctural +10%).