Bihorenilor care pierdusera subventia acordata de stat pentru animale li se mai acorda o sansa. In baza unor adeverinte care vor fi completate de medicii veterinari concesionari, proprietarii de animale care ramasesera pe dinafara pot primi subventia.
Ministerul Agriculturii a elaborat un ordin care modifica anexa privind modul de implementare, conditiile si criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati in sectorul zootehnic.
Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Bihor a primit ordinul care, deocamdata, nu are numar si tipul de adeverinta prin care sa se confirme ca posesorii de animale pot primi banii.
Prin interventia Ministerului Agriculturii, termenul de plata, respectiv 15 septembrie, a fost prelungit pana pe 30 septembrie, astfel ca oamenii sa poata depuna adeverintele la centrele locale ale APIA in timp util.
Aproape jumatate dintre proprietarii de animale din judet care au solicitat in perioada legala 1 mai-15 iunie subventia pentru bovine nu puteau primi ajutorul financiar pentru ca animalele lor nu figureaza in Registrul National al Exploatatiilor (RNE). Animalele ar fi trebuit inregistrate pana la 31 ianuarie 2007 de medicii veterinari concesionari care, dintr-un motiv sau altul, n-au operat asemenea inregistrari pentru toti posesorii de exploatatii zootehnice. Pentru ca situatia a fost una nationala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a modificat norma legislativa privind conditiile de acordare a subventiei. Pentru ca posesorii de animale in discutie sa poata beneficia de ajutorul statului, ei trebuie sa depuna respectivele adeverinte pana cel mai tarziu la 30 septembrie. Pentru a beneficia de prima pe exploatatie, producatorii agricoli care au depus cererea in termen si care au efectivul de bovine atestat prin documente de identificare si inregistrare eliberate de medicul veterinar de libera practica imputernicit pana la 31 ianuarie 2007 trebuie sa depuna o adeverinta eliberata de medicul veterinar concesionar. Criza aparuta nu demult poate fi depasita daca oamenii si medicii veterinari se grabesc. Pentru a beneficia de banii, posesorii de bovine trebuie sa aiba cel putin trei animale.