Cresterea costului de finantare a proiectelor va pune presiune pe pretul final al locuintelor, care va continua sa se majoreze, singurele ieftiniri fiind posibile in cazul dezvoltatorilor cu probleme, fortati sa vanda, potrivit directorului executiv al GTC Romania, Shimon Gallon. "Costul finantarii a crescut foarte mult si de aceea dezvoltatorii isi vor transfera aceste costuri in pretul final, astfel ca preturile vor continua sa creasca. Doar dezvoltatorii care au probleme, care nu mai pot vinde, vor scadea preturile, dar cumparatorii trebuie sa fie siguri ca vor deveni proprietarii acelor case", a declarat Gallon, CEO al dezvoltatorului imobiliar Globe Trade Center (GTC) Romania. El a aratat ca in aceste conditii dezvoltatorii seriosi nu pot sa scada preturile, iar situatia actuala de pe piata va face o triere a investitorilor. "Piata a fost sufocata de oameni care credeau ca puteau sa fie dezvoltatori. Acum vor ramane pe piata dezvoltatorii mari, care pot sa-si respecte obligatiile", a adaugat Gallon.
In opinia sa, pe segmentul rezidential, unde au inceput sa apara corectii ale preturilor, s-a schimbat segmentul de clienti care cumpara locuinte. "Pana acum aveam cumparatori care nici nu stiau unde este Romania si cumparau locuinte in proiecte din Bucuresti. Piata era nebuna, cumparatorii din Spania, Irlanda sau Anglia au dificultati acum si nu mai sunt pe piata, acum discutam cu familii care sunt interesate sa cumpere" a afirmat reprezentantul GTC.
Si directorul general pentru Romania al companiei israeliene Africa Israel Europe (AFI), Reuven Havar, a precizat ca dezvoltatorii mari isi pot permite sa amane dezvoltarea unui proiect, nefiind dependenti de banii obtinuti din vanzarea acestuia. "Pentru mine nu este o problema ca nu incep acum un proiect. In Romania cererea de apartamente este mare, daca incep mai tarziu nu este nimic rau. Investitorii mari sunt pe piata pentru 15-20 de ani", a afirmat Havar.