Informatia.ro (AMOS News) a monitorizat cele mai importante evenimente, inregistrate in saptamana trecuta. Va prezentam clasamentul primelor subiecte de presa, in functie de impactul lor asupra opiniei publice. Locul 2 : BNR ieftineste creditarea

2. BNR ieftineste creditarea
In sedinta din 2 Noiembrie 2011, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00 la suta de la 6,25 la suta pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011 si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. O alta masura adoptata a fost mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2011.
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45 la suta in luna septembrie de la 4,25 la suta in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a inregistrat de asemenea o reducere mai putin insemnata, ea coborand la nivelul de 2,72 la suta in luna septembrie fata de 2,92 la suta in luna august.
Reducerea ratei anuale a inflatiei s-a produs in principal datorita scaderii consemnate in perioada iunie-septembrie a nivelului preturilor volatile ale produselor alimentare si a epuizarii unei mari parti a efectului de runda intai al majorarii TVA. Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare.
Evolutia favorabila a productiei industriale si a exporturilor a continuat, in pofida semnalelor negative recente provenind din mediul extern. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial.
CA al BNR a examinat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul punctului central, de 3 la suta, al tintelor de inflatie de-a lungul anilor 2011 si 2012.
O imbunatatire semnificativa consemneaza perspectivele pe termen scurt ale inflatiei, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent majorarii TVA, si impactul favorabil al productiei agricole interne. Cu toate acestea, balanta riscurilor pe termen mediu continua sa fie asimetrica, acestea fiind asociate evolutiilor mediului extern, aversiunii fata de risc a investitorilor si volatilitatii fluxurilor de capital, precum si conduitei politicii fiscale si ajustarilor preturilor administrate.
Avand in vedere ansamblul acestor perspective, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00 la suta pe an de la 6,25 la suta. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2,00 la suta de la 2,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 10,00 la suta pe an fata de 10,25 la suta.
CA al BNR a hotarat totodata continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Atitudinea judicioasa a bancii centrale vizeaza asigurarea in permanenta a unor conditii monetare reale in sens larg adecvate mentinerii durabile a ratei inflatiei in interiorul intervalului de variatie si a stabilitatii financiare - elemente care, coroborate cu aplicarea angajamentelor privind consolidarea fiscala si a reformelor structurale asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt esentiale pentru asigurarea unei redresari sustenabile a economiei romanesti.
Ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale. In acelasi timp, CA al BNR reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe.
CA al BNR reafirma totodata ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.
Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa, organizata in data de 7 noiembrie 2011. Potrivit calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 ianuarie 2012.