Money.ro informeaza: 5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi
Cele mai ieftine credite din istoria programului Prima Casa, despre autostrada Transilvania si nu numai si topul celor mai lichide companii listate din regiune. Citeste pe larg revista presei din 29 iulie 2011

1. EVZ: Care sunt cele mai ieftine credite din istoria " Primei case"
Costul total al imprumuturilor din program a crescut cu cateva mii de euro in a patra faza, raportat la cea anterioara, din cauza cresterii Euribor. Creditele din programul guvernamental au fost supuse unui trend de scumpire in ultimul timp. Mai precis, dobanda variabila a imprumuturilor in euro este exprimata in functie de indicele Euribor, peste care se adauga o marja de maxim 4%. In acest an, banca Centrala Europeana a scumpit dobanda cheie pentru euro si, implicit, s-au scumpit si creditele. Daca in primul trimestru al anului nivelul indicelui era de 1%, in trimestrul doi acesta a urcat la 1,25%, pentru ca in prezent sa ajunga la 1,56%, potrivit reprezentantilor CEC Bank.

2. ZF: Topul celor mai lichide companii listate din regiune
11 companii listate pe pietele din Polonia, Cehia si Ungaria au inregistrat in primul semestru tranzactii mai mari decat toata Bursa de la Bucuresti, potrivit unei statistici realizate de ZF. Privatizand pe piata de capital pachete mari de actiuni la "campionii" nationali, cele trei tari au reusit sa dezvolte companiile respective fara a pierde controlul lor, dar si sa creeze piete cu adevarat lichide si atractive pentru investitorii straini.

3. Adevarul: Proportiile jafului: iata cati bani platim in plus pentru un kilometru de autostrada
In Romania s-au construit tronsoane de autostrada cu mai mult de 20 de milioane de euro pe kilometru, in loc de 6 milioane de euro/kilometru, ceea ce arata cat de ieftin ar putea fi in realitate. Daca Bechtel accepta pretul negociat cu autoritatile de la Bucuresti pentru Autostrada Transilvania, urmatoarele tronsoane vor fi construite cu peste 60% mai ieftin.

4. Daily Business: Cum arata scheletul incasarilor in cel mai mare "strand" al Capitalei
Water Park Otopeni, singurul parc acvatic al Capitalei, a inregistrat anul trecut incasari usor sub un milion de euro, iar pentru sezonul acesta managementul "spera la o usoara crestere a veniturilor". Vezi mai jos cum se impart veniturile water park-ului si cat s-a investit in redeschiderea de anul acesta. Veniturile parcului, de circa 1 milion de euro, provin in proportia de 50% din vanzarea de bilete, in timp ce 42% sunt generate de restaurante si cafenele, iar restul de 8% din servicii auxiliare (parcare), potrivit lui Ionut Negoita, patronul Water Park Otopeni.

5. Romania libera: De ce platim dublu autostrazile fata de Bulgaria
Doua tari cu economii, preturi, salarii si resurse comparabile, respectiv Romania si Bulgaria. Prima plateste cu cel putin 5 milioane euro un kilometru de autostrada, a doua da doar 2-3 milioane de euro. Diferentele apar din faptul ca Bulgaria aplica la licitatii metode consacrate din UE, noi pe cele intalnite ici si colo prin Europa de Est, potrivite mai degraba construirii de instalatii industriale