In zona adiacenta complexului Aurora din statiunea Mamaia a avut loc ieri deschiderea oficiala a Targului Expoagroutil, targ specializat in echipamente, utilaje si masini agricole, utilaje si instalatii pentru industria alimentara, tractoare, substante pentru fertilizarea si protectia plantelor, produse agricole si alimentare, flori, produse apicole, etc. La eveniment au fost prezenti Mihai Daraban si Ion Danut Juganaru, presedintele, respectiv vicepresedintele Camerei de Comert Industrie Navigatie si Agricultura Constanta (organizator al targului), prefectul Danut Culetu, Iancu Sapera, seful Directiei Agricole (coorganizator al targului), Theodor Mihalcea, director general in cadrul Ministerului Agriculturii, Veronica Toncea, presedintele director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural, Dumitru Mergiani, directorul APIA Constanta, Marian Iordache, primarul ales al Medgidiei si Mariana Gaju, primarul localitatii Cumpana, consulii generali ai Chinei si Turciei acreditati la Constanta, alaturi de numerosi reprezentanti ai firmelor expozante si ai fermierilor constanteni.

La aceasta a XVI-a editie a Expoagroutil expun un numar de 84 de firme, dintre care 30 sunt din Constanta si 17 din Bucuresti, a precizat Mihai Daraban la deschiderea targului. De fapt este vorba despre 240 de firme care isi prezinta ofertele in standurile amenajate in aer liber langa hotelurile Aurora si Perla, insa prin intermediul celor 84 de expozanti care le reprezinta interesele, a subliniat presedintele CCINA. Suprafata de expunere este de 3600 mp, iar doua firme sunt din Italia si una din Republica Moldova, aspect ce da o conotatie internationala manifestarii expozitionale. "A XVI-a editie a Expoagroutil reprezinta o crestere cu 10 procente fata de editia de anul trecut", a afirmat Daraban care a adaugat ca o mare parte din utilajele agricole mari (combine, etc.) sunt deja achizitionate, ele urmand a fi predate cumparatorilor dupa finalul targului. Dupa taierea panglicii inaugurale a urmat o conferinta de presa in cadrul careia s-a discutat despre poblemele agriculturii romanesti si a celei constantene. Cu aceasta ocazie, reprezentantul Guvernului in teritoriu a amintit faptul ca- in opinia sa- agricultura este pilonul principal de crestere economica pentru economia judetului Constanta. In acest sens, Culetu a amintit de cele 50.000 de hectare cultivate in plus fata de anul precedent in judetul nostru. De asemenea, prefectul constantean a specificat ca s-au depus deja din judetul Constanta un numar de 279 de proiecte pentru a fi finantate din fondurile Programului National de Dezvoltare Rurala, dintre care 185 sunt pentru componenta exploatatii agricole a progeramului, in timp ce 6 proiecte apartin consiliilor locale din localitati rurale. Totodata, Danut Culetu a mentionat si proiectul de reimpadurire (de infiintare a unor perdele forestiere) care sa impiedice raspandirea fenomenului de desertificare in judetul Constanta, proiect sprijinit de secretarul de stat Gheorghe Albu din Ministerul Agriculturii, fost sef al Directiei Agricole Constanta.

Daraban sustine infiintarea unei Burse de Cereale

La randul sau, Sapera s-a referit la faptul ca toate cele 480.000 de hectare de teren agricol din judetul nostru au fost insamantate si vor trebui recoltate. In aceasta directie, seful agriculturii constantene a mentionat ca Expoagroutil, plasat inaintea campaniei agricole este un excelent prilej pentru fermieri sa-si achizitioneze masini si utilaje agricole pentru strangerea recoltei. De altfel, directorul Directiei Agricole Constanta a dat asigurari ca nici un gram din recolta estimata a fi foarte bogata anul acesta (3200-3700 kg de grau la hectar) nu va ramane pe camp si va fi stransa si depozitata in hambare. Prin aceasta asigurare Sapera a raspuns unui repezentant al fermierilor care s-a plans de birocratia presupusa de accesarea fondurilor europene alocate agriculturii romanesti din cauza careia producatorii agricoli constanteni ar putea sa nu aiba utilajele necesare strangerii recoltei pana la demararea comapaniei agricole. Nu in cele din urma Mihai Daraban, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al Bursei Romane de Marfuri Bucuresti (care detine un terminal si la Constanta) a propus urgentarea demersurilor legislative pentru infiintarea unei Burse de Cereale in Romania, institutie ce va permite tranzactionarea certificatelor de depozit de cereale prin metode bursiere.