Decontarile interbancare se realizeaza de-acum in timp real, a declarat ieri directorul general executiv al Transfond, Emil Ghizari. Din aprilie a fost pusa in aplicare decontarea electronica in timp real a tranzactiilor cu valoare mai mare de 500 de milioane de lei.
Dupa care, de la jumatatea lui mai, platile interbancare de valoare mica, sub 500 de milioane de lei, au intrat la randul lor pe pilot automat.
Potrivit reprezentantului Transfond, de la intrarea in vigoare a noului sistem de decontare electronica intre banci au loc zilnic circa 4.000 de tranzactii de mare valoare si circa 200.000 de tranzactii de mica valoare.
Cu toate ca decontarile intre banci se petrec in timp real, dupa cum au recunoscut chiar mai multi reprezentanti ai bancilor comerciale, clientii au in continuare destul de mult de asteptat pentru decontarea unei plati.
Cauza este sistemul de comunicare interna al bancii si cel de comunicare mai departe cu clientul, care decurg inca anevoios.
Emil Ghizari a mai spus ieri ca principalele obiective ale sistemului electronic de plati sunt cresterea vitezei de procesare a platilor interbancare pana la decontarea finala, reducerea costurilor si a tarifelor aferente platilor, precum si diminuarea birocratiei, ca urmare a renuntarii la suportul hartie.
Transfond este o societate comerciala ai carei actionari sunt BNR si 26 de banci comerciale.