Republica Moldova este din nou in situatia de a face fata unei posibile crize energetice dupa ce, miercuri seara, centrala electrica de la Cuciurgan, intreprindere situata in regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol, si-a sistat livrarile de curent electric pentru localitatile din dreapta Nistrului, informa ieri BBC.
Autoritatile de la Chisinau neaga deocamdata ca ar putea fi fortate sa recurga la deconectarea in masa a consumatorilor de la reteaua electrica. Pentru multe localitati se mentine insa riscul de a ramine fara electricitate, in conditiile in care centrala de la Cuciurgan asigura jumatate din necesarul de energie electrica al tarii. O decizie cu caracter strict economic, dictata de refuzul consumatorilor moldoveni de a accepta noile tarife pentru electricitate - asa justifica conducerea centralei sistarea livrarilor de curent electric. O decizie cu caracter mai mult politic, un nou element de santaj sau de razbunare in contextul relatiilor actuale dintre Republica Moldova si Rusia, sustin mai multi observatori, pe fundalul incuviintarii tacite a autoritatilor de la Chisinau. Centrala de la Cuciurgan, intrata de curind in posesia gigantului energetic rus "RAO EADS " printr-o tranzactie a carei legalitate este contestata de autoritatile de la Chisinau, a cerut o majorare cu circa 30% a pretului de achizitie a curentului electric livrat retelelor de distributie Chisinau, Centru si Sud, care fac parte din grupul Union Fenosa, principalul furnizor de electricitate din Republica Moldova. Administratia centralei electrice de la Cuciurgan a motivat ca majorarea tarifelor de la 3,05 centi la 4,06 centi pentru un kilowatt/ora este determinata de cresterea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia - de la 57 dolari pentru o mie metri cubi la 86 dolari. In aceasta situatie si in conditiile in care negocierile ce se desfasurau de mai multe zile au esuat, reprezentanti au guvernului de la Chisinau au sugerat ca se va apela la alti furnizori. Anterior, inalte oficialitati ucrainene si romane si-au exprimat disponibilitatea de a livra curent electric Republicii Moldova.
intimplator sau nu, noteaza BBC, stoparea livrarilor de curent electric s-a produs la scurt timp dupa ce presedintele Vladimir Voronin si-a reluat criticile la adresa politicii Rusiei fata de Republica Moldova, politica ce are, intre altele, un efect negativ asupra relatiilor comerciale dintre cele doua tari.