Conceperea unui CV este unul dintre pasii esentiali in gasirea unui job. Totusi, inainte de a va aseza in fata calculatorului si de a-l scrie trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista mai multe structuri de CV-uri si resume-uri.
Cel mai frecvent intalnite structuri de CV-uri sunt cel cronologic, cel functional si CV-ul orientat (directionat). La acestea se adauga resume-ul creativ si cel alternativ. Potrivit specialistilor www.121.ro, tipul cronologic pune accent pe educatia si activitatea profesionala ale candidatului in ordine cronologica, de obicei, inversa, adica incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu primul. La capitolul educatie, de exemplu, trebuie prezentate formele de invatamant absolvite si rezultatele obtinute, notand denumirea unitatii de invatamant (universitate / liceu / scoala), anul absolvirii, specializarea si anumite observatii (de exemplu: magna cum laudae). In ceea ce priveste experienta, aceasta trebuie sa includa informatii despre denumirea, localizarea, adresa si domeniul de activitate ale firmei, la care se adauga perioada colaborarii si descrierea atributiilor si realizarilor. Potrivit site-ului mentionat, principalul avantaj al acestei structuri este acela ca subliniaza evolutia in cariera, iar informatia este usor de urmarit de angajator.
CV de reorientare profesionala
Tipul functional de CV scoate in evidenta cunostintele candidatului in activitati specifice sau aptitudini cerute in diverse domenii de activitate (marketing, vanzari, management, finante, productie). Accentul nu mai este pus pe locurile de munca anterioare si pe educatie, ci pe experienta propriu-zisa. Potrivit site-ului www.121.ro, acest format este preferat mai ales in situatia in care se doreste o reorientare profesionala (schimbarea domeniului de activitate).
CV individualizat
Alt tip de CV este cel orientat (directionat), care se redacteaza in functie de cerintele postului scos la concurs si astfel este adaptat pentru fiecare functie si pentru fiecare companie careia ii este trimis spre a fi evaluat. Avantajul sau este, potrivit specialistilor, acela ca angajatorul isi poate face o imagine clara asupra calitatilor candidatului si a compatibilitatii acestuia cu postul scos la concurs.
Actualizarea CV-ului, un pas important in cariera
Indiferent de tipul de CV pentru care optati, specialistii site-ului www.121.ro recomanda sa va actualizati in permanenta CV-ul (notand atat noile experiente - proiecte/training-uri, cat si succesele pe plan profesional), chiar daca aveti un loc de munca stabil si nu v-ati pus problema sa va cautati altul. Premisele de la care pleaca ideea actualizarii periodice sunt insa extrem de simple - oricat de neimportante sau de rutina vi s-ar parea, proiectele in care va implicati reflecta abilitati si experiente profesionale care va pot recomanda pentru promovare sau pentru un program de training. In plus, daca va exista un moment in care, dintr-un motiv sau altul, va ganditi sa va schimbati locul de munca, un CV actualizat va va scapa de cosmarul unei amnezii de moment care va va crea o stare de panica si disconfort.
Resume sau CV?
Potrivit site-ului www.121.ro, resume-ul se defineste ca fiind rezumatul unui Curriculum Vitae. Este vorba despre de un CV mult mai concis ce contine elemente esentiale privind experienta si/sau educatia candidatului.