"Tinta de inflatie in Romania pentru 2006 ramine aceeasi cel putin pentru moment, de 5%, +/-1%", a declarat, ieri, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. In Consiliul de Administratie al Bancii se va intilni in scurt timp pentru a lua in discutie tinta de inflatie si pe anul 2007. Tot atunci se va contura si traectoria de dezinflatie pe termen mediu, iar instrumentele sint cele stiute. in afara de ratele dobinzii si miscarile cursului de schimb se va pune un accent mai mare pe prudenta politicii monetare prin masuri de influentare directa a vitezei cu care creste creditul neguvernamental. "Si aici avem in vedere rezervele minime obligatorii, atit in valuta cit si in lei /.../ Este vorba despre limitarea poverii de credit a gospodariilor si a indivizilor, atit in ceea ce priveste creditul de consum si cel ipotecar si totalul acestora, despre evitarea unui entuziasm excesiv al bancilor in a se expune in valuta fata de debitorii neprotejati la riscul valutar!, a declarat Cristian Popa. "Instrumentul clasic pentru a limita cererea agregata - ratele dobinzii in lei - are nu numai o transmisie relativ atenuata, prin faptul ca sintem debitori neti fata de sistemul bancar si ca circa 60 % din credit este in valuta, deci partea cealalta este in lei, miscam PIB-ul undeva la 8-9% din aceasta ca instrument", a afirmat viceguvernatorul BNR. El a avertizat ca in acelasi timp exista si riscul, daca dobinzile sint excesiv de mari, ca acestea sa debuseze, fie intr-o stimulare a creditului in valuta, cu consecinte asupra imprumuturilor si presiunilor inflationiste, fie intr-o atragere de influxiuni de capital potential speculativ, ceea ce maximizeaza lichiditatea si asa excesiva in piata si care se poate traduce in diminuarea ratelor dobinzilor in piata, o descurajare a economisirii in plus, sau in cresteri ale creditului neguvernamental in lei.

Obiectivele bugetare pot fi indeplinite fara majorarea TVA

La rindul sau, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, ieri, ca "Romania isi poate indeplini obiectivele bugetare fara majorarea TVA". "Rezultatele pe care le-am constatat in ceea ce priveste realizarea veniturilor bugetare si modul de cheltuire a banilor mi-au aratat ca nu este necesara aceasta majorare a TVA, asa cum reiesea din calculele din luna aprilie-mai, cind impreuna cu colegii mei sustineam acest lucru ", a spus ministrul. Sebastian Vladescu a precizat ca majorarea TVA a reprezentat unul dintre subiectele de disputa ale Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI) si unul dintre motivele de ruptura. "Am considerat ca putem sa ne indeplinim obiectivele nemajorind taxele, lucru care s-a dovedit in executia bugetara pina la sfirsitul anului si lucru pe care cred ca il vom dovedi in 2006 ", a precizat Vladescu. Ministrul a definit sistemul de taxe din Romania pe doua laturi: o data taxele principale, TVA, taxa pe venit si pe profit, si, pe de alta parte contributiile de asigurari sociale. In ceea ce priveste TVA, a spus ministrul, aceasta nu se modifica absolut cu nimic in 2006.

2005 - esec economic pe linie

Romania a ratat aproape toti indicatorii macroeconomici prognozati pentru anul 2005. Cresterea economica a avut cel mai mult de suferit, fiind cu aproape doua procente sub estimari. Vicepremierul Gheorghe Pogea pune acest esec pe seama inundatiilor. Autoritatile estimeaza ca in 2005 cresterea economica nu va fi mai mare de 4,2 - 4,5% din PIB. Cifra prognozata era de 6%. Si inflatia a fost ratata: 8,6%, cu peste 1,5% mai mare decit ultima tinta. Cifrele preliminare indica un deficit bugetar de 0,8% in 2005, fata de 1% prognozat, iar deficitul de cont curent de 9%. Aceste cifre vor fi evaluate si de expertii Fondului Monetar International, care vor sosi la Bucuresti pe 25 ianuarie. Autoritatile romane nu vor discuta, insa, si despre continuare acordului cu FMI. De altfel, vicepremierul crede ca Romania nu mai are nevoie oricum de ajutorul FMI, de vreme ce va adera la Uniunea Europeana curind.