Traian Basescu a atacat si a jignit cu sarg jurnalistii si trusturile de presa timp de cinci ani, dar a continuat sa se declare un aparator al libertatii presei, ajungand ca, in 2009, ziarele, televiziunile si mogulii sa fie principalul subiect de campanie pentru un nou mandat la Cotroceni.
Pe aceasta tema, Cristian Fierbinteanu a realizat un material intitulat"Basescu a avut cinci ani de confruntari cu jurnalistii si cu patronii de presa", pe care il puteti citi in continuare.
Traian Basescu spunea, in campania electorala din 2004, ca va face ca drepturile si libertatile cetatenilor sa fie respectate deplin, mentionind "regresul grav" de dupa 2000 in libertatea de expresie - careia trebuie sa ii corespunda o presa independenta, si in libertatea de asociere - careia trebuie sa ii corespunda o societate civila activa. Presedintele declara, pe 13 decembrie 2004, la o zi dupa castigarea prezidentialelor, ca garanteaza ca "presa va redeveni libera".
Dupa vizitele lui Basescu in Polonia si Marea Britanie, in presa au aparut materiale critice privind organizarea deplasarilor de catre ambasadele din cele doua tari. La inceputul lunii februarie 2005, Presedintia a decis ca ziaristii acreditati la Cotroceni si care il insoteau pe seful statului in deplasarile externe sa nu mai fie luati in avionul oficial. Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Presedintiei, mentiona ca in vizitele pe care le-a facut presedintele in strainatate s-a constatat un "deficit de organizare" si ca pentru a evita pe viitor aceste situatii, s-a luat decizia ca deplasarea jurnalistilor sa fie organizata de redactii. Era vorba despre deplasarea pana in tara vizitata de presedinte, de cazarea si transportul pe teritoriul acesteia. Presedintia urma sa se ocupe doar de acreditarea jurnalistilor la actiunile sefului statului. In cele din urma, dupa cateva luni, presa a fost primita din nou in aeronava prezidentiala.
Presa a relatat ca, in 2005, la un eveniment de bilant al Politiei, o jurnalista de la Antena 1 l-a intrebat pe Traian Basescu cum i se pare Politia romana in mandatul sau de sef al statului. "In orice caz, mult mai frumoasa decat tine", i-a raspuns Traian Basescu. In decembrie 2005, la bilantul de un an al Aliantei PNL-PD, seful statului a fost intrebat de un reporter MEDIAFAX daca a fost invitat sau a venit din proprie initiativa, iar Traian Basescu a considerat intrebarea nepotrivita si i-a raspuns: "O lipsa de bun-simt mai mare nu am vazut la un ziarist!".
Presedintele declara, la 1 februarie 2006, la bilantul MAI, ca trusturi de presa se bat intre ele, pentru ca in spatele lor se afla grupuri de interese de tip mafiot, care le utilizeaza in batalia de discreditare a adversarului de piata sau a institutiilor statului.
In primavara anului 2006, societatea civila ii cere presedintelui sa se delimiteze oficial de comunismul din Romania, in numele statului. Solicitarea a fost facuta chiar inaintea unei vizite in China. Acolo, in timpul unei conferinte de presa, un ziarist roman il intreaba pe presedinte daca va da curs solicitarii societatii civile. Basescu refuza sa raspunda la intrebare, iar in avion, la intoarcere, intr-o discutie cu presa, se refera la respectivul ziarist, in prezenta acestuia, cu apelativul "narod", pentru ca a pus "o astfel de intrebare intr-o tara comunista".
Basescu a avut, pe 26 martie 2006, la Cluj, un schimb dur de replici cu mai multi ziaristi din presa locala, declarand ca "daca ziaristul crede ca mai prezinta interes pentru institutiile statului, greseste". Intrebat daca sinteza pe care o primeste de la serviciile secrete face referire si la ziaristi, Traian Basescu a raspuns: "Va credeti atat de importanti? Discutam de informatii de securitate nationala. Cand va vad ducandu-va la televizor si informand natiunea ca va asculta serviciile... Ce credeti ca aveti voi in cap si nu spuneti pe gura?".
Acelasi jurnalist i-a amintit presedintelui ca a ajuns la putere cu ajutorul ziaristilor pe care ii ataca si ridiculizeaza. "Depinde daca aveti simtul umorului sau nu. Dumneavoastra puteti fi suparat, pentru ca, daca eu m-as supara de fiecare data, as face hepatita. Iar se vor supara unii care cred ca ziaristii sunt de mare interes pentru institutiile statului, sunt de interes prin ce scriu. V-ati deformat, aveti impresia, sau promovati ideea, ca institutiile statului supravegheaza populatia, ziaristii. Sunteti atat de departe de realitatea functionarii astazi a institutiilor la 16 ani de la Revolutie, incat este aproape socant pentru mine sa constat diferenta dintre realitate si ce se poate spune public despre aceste institutii", a raspuns presedintele. Seful statului a precizat ca Romania nu mai are institutii indreptate catre mentinerea unei clici la putere sau a unei oligarhii, iar institutiile Romaniei nu ar mai putea lucra asa dintr-un motiv simplu: lucreaza in NATO, in UE.
"Daca credeti ca institutii de gen Securitate, care asculta ziaristi, pot functiona in Romania, va inselati. Lucreaza in cooperare in interiorul Romaniei si afara. Au obiective comune. Eu cand vad ziaristul ca iese la televizor si spune 'pe mine ma asculta'....Cine credeti ca e interesat?", le-a spus Basescu ziaristilor. O ziarista l-a intrebat insistent pe Basescu la cine face referire, urmand un alt schimb dur de replici. Jurnalista i-a reprosat sefului statului ca ii baga pe jurnalisti "in aceeasi oala". "N-am venit sa va ofer un tabloid pentru maine", i-a spus presedintele, la care aceasta a subliniat ca nu lucreaza la un tabloid. Presedintele a continuat: "Dar puteti sa-l faceti, ca nu e timpul pierdut (...) Fiti linistiti, nu se asculta ziaristi. Se ascultau probabil pe vremea cand se controla ce se scriem, cand era Scanteia".
Presa l-a acuzat in octombrie 2006 pe Traian Basescu ca a spus despre ziaristul Ovidiu Zara, pe atunci la cotidianul "Curentul", ca este "gaozar". La finalul declaratiilor de presa de la sediul SRI, la care seful statului a participat alaturi de Radu Timofte si George Maior, fostul si, respectiv, actualul director SRI, Basescu a anuntat ca detine o informatie, inca neverificata, conform careia in Serviciu nu mai exista niciun fost ofiter al Directiei I a Securitatii, ci doar un fost ofiter din Directia VI. Zara l-a intrebat daca din afirmatia sa se poate intelege ca in SRI nu mai sunt ofiteri ai fostei Securitati. Presedintele a raspuns scurt: "Daca aveti nevoie de un titlu pentru editia de maine, deja il aveti". Dupa acest raspuns, Basescu, Timofte si Maior au coborat scarile spre iesirea din sediul SRI. Majoritatea ziaristilor au ramas in locul unde avusesera loc declaratiile de presa, insa in spatele celor trei a coborat si ziaristul mentionat, alaturi de alti doi jurnalisti, urmat apoi de restul reprezentantilor presei.
Jurnalistul a relatat, ulterior, ca, in timp ce cobora scarile spre iesire, Basescu le-a spus lui Timofte si Maior: "Cate un gaozar d‘asta crede ca ne poate intinde capcane in modul asta". Remarca presedintelui a fost confirmata si de ceilalti doi ziaristi si de un cameraman care se aflau in spatele presedintelui cand acesta cobora scarile. Ziaristul care ii adresase intrebarea in conferinta de presa s-a simtit vizat si i-a spus lui Basescu: "Generoasa remarca, domnule presedinte!", iar seful statului i-a raspuns: "Alta remarca nu am sa va fac". Traian Basescu s-a oprit, la iesirea din sediul SRI, adresandu-se ziaristului: "Nu mai incercati sa intindeti capcane de genul asta". Basescu a comentat, ulterior, la Oradea, declaratia care i-a fost atribuita, referitoare la "gaozari", spunand ca "cine trage cu urechea isi asuma riscuri". Cateva zeci de ziaristi si reprezentanti ai societatii civile au protestat in fata Palatului Cotroceni, fata de atitudinea pe care ar fi avut-o presedintele. Basescu nu a negat niciodata faptul ca s-ar fi referit la jurnalistul Zara cu apelativul amintit, dar nici nu a admis acest lucru. La trei ani de la incident, Mircea Basescu, fratele sefului statului, a facut o referire la acest apelativ, intr-o discutie cu un ziarist de la "Gandul". Mircea Basescu a purtat o discutie pe tema unor acuzatii lansate la adresa sa de Mugur Ciuvica, seful GIP. Iritat de intrebarile jurnalistului, Mircea Basescu i-a spus acestuia ca si ca ori isi face meseria, ori este "un gaozar ca altii", cum "bine" a zis fratele sau.
Basescu a facut o vizita, in noiembrie 2006, la Spitalul Judetean din Timisoara, ocazie cu care a participat la un curs de prim ajutor, material didactic fiind un manechin din plastic. La conferinta de dupa eveniment, o jurnalista de la Realitatea il intreaba daca poate povesti celor prezenti ce a invatat la cursul de resuscitare, iar Basescu ii cere, razand in stilul caracteristic, sa se urce pe masa de conferinta, ca sa ii arate. Presa a relatat, de asemenea, ca in alte ocazii, presedintele a avut schimburi de replici asemanatoare cu diferite ziariste. Astfel, potrivit relatarilor presei, el s-a "oferit", pe podul de la Maracineni, la inundatii, sa o angajeze la Cotroceni pe Dana Grecu, de la Antena 3, pentru ca este blonda. Pe Gabriela Antoniu, de la Jurnalul National, a invitat-o pe soseaua de centura, dupa ce a catalogat-o "cretina si tampita". In alta ocazie un reporter de la Realitatea TV il intreaba despre afacerile familiei Udrea-Cocos si e pus la punct imediat: "Intrebarea dumneavoastra demonstreaza tupeul unor mafioti! Mafia plateste si intreaba: nu cumva si dumneavoastra sunteti...!?". La Rast, in 2007, reporterul Lucian Dindirica, de la Realitatea, il intreaba pe Traian Basescu de ce nu a venit mai devreme in zona calamitata, comparativ cu Maracineni. Basescu nu scapa ocazia: "In spatele tau, care il ai pe Vantu, cum plangi tu de mila oamenilor