Saptamana aceasta se va decide daca vom manca sau nu paine timbrata. Reprezentantii unitatilor din morarit si panificatie se vor intalni joi cu cei din Ministerul Finantelor Publice si din Agricultura pentru a lua o decizie in acest sens.
Atat de mediatizata in ultimul timp, ideea de "timbrare a painii" s-ar putea sa nu se mai puna in practica. "Este posibil ca painea sa nu mai fie timbrata din cauza ca nu se stie daca Ministerul Finantelor va putea sa verifice modul de utilizare a timbrelor. Tot acest proces trebuie controlat, iar reprezentantii din Finante spun ca nu au personal suficient pentru a-i verifica pe cei aproximativ 7.000 de agenti economici care fabrica paine", ne-a declarat ieri Aurel Popescu, presedintele ROMPAN (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse fainoase). Potrivit acestuia, deocamdata, se fac teste cu timbrarea painii, iar joi vom sti daca o mai timbram sau nu.
Reamintim ca, la solicitarea ROMPAN, Imprimeria Nationala a reusit sa obtina un produs de securizare care sa poata fi aplicat pe paine. Este vorba despre "un timbru comestibil din hartie de orez".
Autoritatile sunt de parere ca prin etichetarea painii produsul poate fi controlat mai bine si, astfel, evaziunea fiscala din domeniu ar scadea considerabil.

Din iunie, se scumpeste painea

De ceva vreme incoace, tot auzim ca se scumpeste painea, ca pretul graului a crescut si, implicit, aceasta crestere se va reflecta si in pretul final al painii. "Din luna iunie s-ar putea ca pretul painii sa creasca cu cateva procente. Cresterea poate sa fie de 10%, mai mult sau mai putin. Nu putem sti, chiar daca in ultima perioada graul s-a scumpit cu 10%", ne-a mai spus ieri Aurel Popescu. O alta crestere a pretului painii ar putea fi determinata de aplicarea timbrului. Totusi, nu poate fi vorba de o crestere foarte mare din aceasta cauza.
Pe de alta parte, Popescu s-a aratat nemultumit pentru faptul ca nu este respectata Ordonanta nr. 12, potrivit careia toate unitatile care vand paine trebuie sa foloseasca o casa de marcat. "Asta inseamna ca Garda Financiara nu-si face treaba", a adaugat presedintele ROMPAN, care a explicat ca asa este incurajata evaziunea fiscala din domeniu.

Industria de panificatie si UE

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, foarte multe unitati din industria de morarit si panificatie vor disparea pentru ca nu se pot conforma standardelor europene. "Exista riscul sa ramanem fara aceasta industrie chiar din octombrie 2006, avand in vedere ca, in prezent, circa 10% dintre cei care activeaza in domeniu indeplinesc normele UE", ne-a spus Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor (ANAMOB). El s-a declarat tare nemultumit pentru faptul ca panificatia nu are aceleasi beneficii ca alte sectoare. De aceea, "evaziunea fiscala este in floare si mare lucru nu mai poate fi facut pana la integrare".