Recenta majorare de la 1 aprilie a accizelor la tigari a condus la o proliferare a fenomenului de contrabanda cu aceste produse. Astfel, piata romaneasca a fost invadata cu tigari de contrabanda marca Doina, Plugaru, Saint George si altele, aduse clandestin pe filiera estica dinspre Ucraina si Republica Moldova. Contrabanda cu tigari loveste in special brandurile autohtone si aduce un prejudiciu anual bugetului de stat de cel putin 24 de milioane de euro.

Potrivit specialistilor din domeniu, in urma introducerii noilor accize, producatorii de tigari scumpe sau de lux nu au avut atat de mult de suferit. Ponderea accizei in pretul de vanzare cu amanuntul este mult mai mare la tigaretele ieftine (populare) decat la cele scumpe, iar firmele care produc preponderent astfel de produse sunt cele mai afectate. Astfel, tigarile de contrabanda lovesc in special in marcile din partea inferioara a pietei, cum ar fi Carpati, Snagov, Winchester. La acestea din urma, accizele reprezinta circa 70% din pretul de vanzare, ceea ce face ca din pretul de 22.000 de lei al unui pachet de Carpati, 15.000 de lei sa fie doar acciza. In acelasi timp, un pachet de tigari de contrabanda, cum ar fi Doina sau Plugaru, se vinde cu 13.500-14.500 de lei pachetul. Acest tip de concurenta elimina practic de pe piata brandurile populare si extinde piata neagra a tigarilor de contrabanda.
Potrivit analistilor, nivelul acestei contrabande in Romania a atins in primele luni ale acestui an intre 4 si 6% din totalul pietei tigaretelor, iar tendinta este de crestere vertiginoasa. Valoarea este mare daca se are in vedere ca 1% contrabanda echivaleaza cu circa 6 milioane de euro pierderi la bugetul de stat. Calculele arata ca pierderea se cifreaza undeva intre 24 si 36 de milioane de euro anual. Ca un exemplu, in Ungaria, contrabanda cu tigari a ajuns la 45%, motiv pentru care s-a decis sa nu mai creasca accizele, in ciuda calendarului stabilit cu UE.

Autoritatile, ingrijorate de contrabanda cu tigari

Adrian Cucu, comisar general la Garda Financiara, confirma ca diferenta de accizare dintre Romania si Republica Moldova, Ucraina si Rusia determina ca fenomenul de contrabanda cu tigari sa ia o asemenea amploare. Potrivit acestuia, institutia pe care o conduce s-a concentrat pe segmentul de comert, facand razii in piete si magazine pentru a depista tigarile comercializate ilegal. Cucu spune ca exista cumparatori care se aprovizioneaza de pe piata neagra cu tigari precum Saint George, Doina, Plugaru venite clandestin din Moldova si Ucraina, iar acesti cumparatori sunt peste tot in tara, din Bucuresti si pana in Valea Jiului. “In Bucuresti, in majoritatea pietelor se deruleaza din plin comertul cu asemenea marci de tigari, dar si in alte locuri din tara, cum ar fi Valea Jiului“, a mai spus comisarul general al Garzii Financiare. Ceea ce a mai atras atentia comisarul-sef Cucu este si faptul ca, desi exista tentatia unor astfel de produse datorata pretului redus, cei care le prefera trebuie sa fie atenti intrucat tigarile de contrabanda pot fi foarte vechi si cu tutun de calitate indoielnica.

Politia de frontiera confisca periodic tigari de contrabanda

Si surse din Politia de Frontiera confirma ca marfurile de contrabanda cele mai des traficate sunt tigarile. Cel mai des, Politia de Frontiera se confrunta cu influxurile de contrabanda cu tigari provenite din trenurile internationale care vin din Republica Moldova si din tirurile venite din Ungaria. Numai luna aceasta, spre exemplu, lucratorii vamali si politistii de frontiera ieseni au descoperit 220.000 de pachete de tigari de contrabanda de provenienta moldoveneasca, in valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, ascunse intr-un TIR.