In incinta Grand Plaza Hotel din Bucuresti, Mivan Development a anuntat, miercuri, cea mai mare investitie din Romania intr-un lant de malluri, cu o suma de peste 700 de milioane de euro. Investitia cuprinde 10 malluri in 10 orase din Romania si se va desfasura in mai putin de patru ani. Acesta este planul de investitii pe care Mivan Development, dezvoltatorul Tiago Malls si una dintre cele mai mari companii de constructii si dezvoltari imobiliare din lume, impreuna cu Grupul Irlandez Moritz, il anunta pentru cel mai mare proiect de malluri dezvoltat pana acum in Romania.
"Pana in acest moment am achizitionat 600.000 m2 de teren in valoare de peste 150 de milioane de euro. Cele zece malluri Tiago vor fi construite in orase cu peste 100.000 de locuitori precum: Oradea, Targu-Mures, Ploiesti, Bacau, Brasov, Sibiu, Galati, Craiova, Baia Mare si Arad. Pentru toate aceste orase Tiago Malls va stabili un standard de dezvoltare in ceea ce priveste conceptul de design al mallurilor. In unele dintre aceste orase mallul Tiago este cea mai mare constructie din punctul de vedere al investitiei", a declarat John Houghton, property director Mivan Development. Crearea conceptului si planului de afaceri Tiago Malls a durat doi ani. Designul spatiului interior si exterior a fost planificat pana in cele mai mici detalii tocmai pentru a crea o cladire vie, eleganta si vibranta, dar mai ales pentru a oferi vizitatorilor o experienta deosebita, aceea a unui "oras intr-o cladire". Toate mallurile Tiago vor fi construite in apropierea zonelor urbane celor mai importante. Pana in acest moment a fost achizitionata si este pregatita pentru constructie peste 70% din suprafata de teren necesara Proiectului Tiago Malls. Primul mall Tiago va fi deschis in Oradea in 2008. Alte patru vor urma in 2009: Tiago Targu-Mures, Tiago Ploiesti, Tiago Bacau si Tiago Brasov. Colliers International este agentul exclusiv de inchiriere pentru cele cinci malluri mentionate anterior. In 2010 si 2011 vor fi deschise Tiago Sibiu, Tiago Galati, Tiago Iasi si alte doua Tiago Malls.
Mallul din Oradea va crea 750 de locuri de munca
Intrebat de ce a fost aleasa Oradea ca prima investitie Tiago in Romania, Alan McCready, property director in cadrul Mivan Development, ne-a declarat: "Oradea este un oras care ne-a placut extrem de mult. Apoi, datorita configuratiei si situarii geografice, orasul de pe Crisul Repede are o pozitie strategica pentru noi. Este poarta spre vest a Romaniei, iar, daca reusim acolo, credem ca vom reusi in celelalte orase mentionate. Vreau totusi sa mentionez faptul ca un alt motiv extrem de important pentru care am ales Oradea a fost si sprijinul pe care ni l-au acordat Primaria Oradea si Camera de Comert si Industrie Bihor, care ne-au facilitate obtinerea terenului si la inceputul lunii octombrie vom obtine si autorizatia de constructie, pentru ca imediat dupa aceea sa demaram constructia mallului".
Tiago Oradea va fi pozitionat langa intersectia strazii Calea Aradului cu calea Santandrei. El se va afla pe Drumul European 79, in chiar vecinatatea sensului giratoriu din vecinatatea supermarketului Real, care face legatura, cu ajutorul caii de centura, cu cartierul Nufarul si cu Baile Felix. De asemenea, mallul este pozitionat langa Aeroportul Oradea, oferind o apropiere de destinatii internationale. Mallul din Oradea, ca fiecare mall Tiago de altfel, va avea o suprafata de inchiriat cuprinsa intre 25.000 si 30.000 m2, dispusa pe doua sau trei niveluri, peste 1.000 de locuri de parcare si circa 150 de magazine. Designul si amenajarea spatiului au fost gandite atat pentru a genera un trafic mare in toate zonele comerciale, cat si pentru a crea o cladire eficienta din punctul de vedere al constructiei.
In Tiago Malls vor fi prezente marci nationale si internationale deja existente pe piata romaneasca. Totodata, Tiago Malls va introduce in Romania si marci noi. Discutiile cu importanti retaileri sunt intr-un stadiu avansat. Va exista o gama larga de divertisment incluzand cinematografe multiplex, sali de jocuri, precum si o paleta larga de restaurante locale si internationale, fast food-uri si cafenele. De asemenea, Tiago aduce o gama diversificata de servicii esentiale clientilor lor, incluzand farmacii, curatatorii, coafor, unitati bancare etc. Suma totala investita in infrastructura unui singur mall precum cel care va fi la Oradea in 2008 este estimata la 70-90 de milioane de euro. In plus, Tiago Malls vor crea peste 750 de locuri noi de munca directe pentru fiecare dintre orase.