În afara de CV, scrisoarea de intentie si interviul de angajare, ca parte a procesului de recrutare, angajatorii utilizeaza diverse teste de selectie.În functie de caracteristicile postului si de cerintele angajatorului, specialistii în resurse umane utilizeaza o serie de elemente pentru a selecta cei mai buni angajati. "Evaluarea candidatilor consta în evaluarea competentelor profesionale. Se realizeaza în functie de postul vizat si presupune aplicarea unor instrumente specifice: chestionare profesionale, de aptitudini generale si specifice, teste", noteaza specialistii unei firme de recrutare pe www.palmer-consult.com. La acestea se adauga evaluarea competentelor psiho-individuale. "Folosind o metodologie proprie, fiecarui candidat i se va realiza un profil al personalitatii sale, vizând în special caracteristicile necesare postului de munca respectiv", spun specialistii, care nu uita nici de evaluarea capacitatilor de adaptare si integrare a candidatului în structura si cultura organizationala.  
Ofera informatii multiple despre candidati Pentru a face o evaluare cât mai corecta a candidatilor, specialistii în resurse umane utilizeaza mai multe tipuri de teste. "De cele mai multe ori, angajatorii folosesc teste de selectie pentru a obtine informatii care nu se gasesc în CV-urile si scrisorile de intentie ale candidatilor. Acestea ofera informatii despre personalitate, aptitudini, interese, stiluri de învatare, alte caracteristici relevante pentru job", explica specialistii site-ului www.myjob.ro. La aceste teste participa, în general, doar candidatii ale caror CV-uri au fost selectate. 
Tipuri de teste folosite la interviu Daca puteti afla înainte de interviul de angajare ce tipuri de teste prefera angajatorul, va puteti pregati din timp pentru a le face fata. "Sunt recrutori care va anunta atunci când va cheama la selectia pentru job ce genuri de teste urmeaza sa dati", precizeaza www.myjob.ro. Printre cele mai utilizate se numara cele de inteligenta (utilizate atât pentru pozitii de executie, cât si pentru cele de top management) si cele de aptitudini (care masoara capacitatea de a lucra cu diagrame sau forme tridimensionale, rationamentul verbal, lucrul cu numerele, dexteritatea manuala/focalizarea). La fel de utilizate sunt testele de cunostinte (stabilesc nivelul de informatii, abilitati si felul în care întelegeti aceste informatii) si cele de personalitate (stabilesc profilul candidatului). 
Raspundeti la cât mai multe întrebari Pentru a va asigura ca rezultatele acestor teste sunt concludente, specialistii www.myjob.ro va atrag atentia asupra importantei completarii corecte a chestionarelor. "Daca la un interviu de angajare vi se cere sa completati un test, înainte de a începe asigurati-va ca ati primit toate informatiile esentiale si explicatiile cu privire la felul în care sa completati testul", va sfatuiesc acestia, ei subliniind si necesitatea de a acorda atentie fiecarei întrebari. Totusi, specialistii spun ca la astfel de teste este bine sa raspundeti la cât mai multe întrebari. Sfatul general este de a trece peste cele care va creeaza dificultati si de a reveni asupra lor ulterior, în masura în care va permite si timpul. 
Nu minimalizati importanta interviului 
Testele, indiferent de natura lor, nu sunt însa singurele care conteaza la un interviu de angajare. Nu minimalizati importanta interviului în sine. "Ca sa fiti o 'achizitie' buna pentru angajator, trebuie sa îi aratati ca sunteti o 'investitie' buna, o persoana de încredere, onesta, apta sa îsi duca la îndeplinire atributiunile de serviciu", noteaza www.elady.ro. Revizuiti-va CV-ul si scoateti elementele neimportante pentru jobul pentru care candidati, îmbracati-va decent, pregatiti-va, luati-va atitudinea de învingator si prezentati-va la interviu nu cu mult mai devreme (mareste stresul), nu mai târziu (faceti impresie proasta), ci la timp.