Sistemele de termoficare prin cogenerare, la moda in Franta, prind si la romani. Acest sistem, prin care se produce in acelasi timp energie termica si electrica, conduce la cheltuieli mai mici de incalzire si nu numai. Un exemplu recent de o astfel de tehnologie il constituie cel proiectat pentru municipiul Braila de catre o companie franceza. Viceprimarul orasului estimeaza ca, prin realizarea acestui sistem, costurile populatiei cu incalzirea se vor micsora cu cel putin 15-20%.
Proiectul inceput la Braila, pe baza studiului de fezabilitate realizat de o companie franceza din domeniu, este demn de luat ca exemplu si de alte autoritati locale din tara, a apreciat ieri Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Acesta si-a exprimat speranta ca solutia de la Braila sa fie una viabila si a accentuat rolul autoritatilor locale in modernizarea sistemelor de termoficare. In plus, acesta a precizat ca tara noastra va primi fonduri europene nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde de euro numai pentru incalzirea centralizata si protectia mediului. Oficialul MAI a subliniat insa ca in unele orase se vor adopta solutii radicale. Adica se va desfiinta sistemul central de termoficare, iar solutia de incalzire, desi comoda, va ramane centrala de apartament, care este insa foarte costisitoare, a explicat Mircea Toader.
In opinia lui Toader, factura la energia termica platita de populatie ar putea scadea la jumatate pana in 2009 daca programul "Termoficare 2006-2009" va fi implementat cu succes.

Termoficare moderna pe bani UE

In ceea ce priveste proiectul de la Braila, Lucian ßilea, viceprimarul orasului, ne-a declarat ca punerea in aplicare a acestuia va costa noua milioane de euro si va determina reduceri de cel putin 15-20% la costurile de incalzire pentru populatie.
Daca pentru acest oras gigacaloria a fost stabilita la 140 de lei, prin reducere, brailenii vor plati la fel ca anul trecut, adica 107 lei pe gigacalorie, potrivit viceprimarului. Pentru modernizarea sistemului de termoficare brailean au mai existat sapte proiecte. In final se va opta pentru mutarea centralei mai aproape de oras, intrucat aceasta se afla pe platforma industriala, la 10 kilometri de oras, si deservea initial combinatele care acum au dat faliment. ßilea a mai spus ca studiul de fezabilitate realizat de compania franceza a costat 600.000 de euro, iar cheltuielile au fost suportate de Guvernul francez.
Pe langa aceste costuri, proiectul a mai necesitat fonduri de cateva milioane de lei, acestea din urma fiind asigurate de la bugetul local, a adaugat ßilea. Francezii nu sunt insa la primul proiect de acest fel realizat in Romania. Acestia au mai derulat un proiect similar la Constanta in urma cu trei ani, potrivit lui Dominique Misson, reprezentant al companiei franceze. Mai trebuie spus ca, potrivit Directivei 8 a Comisiei Europene, se prevad scheme de sprijin in domeniul energiei.
Prioritara in acest sens va fi productia in cogenerare, urmand sa se acorde si anumite facilitati pentru sistemul de energie electrica, sustine Nicolea Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, se are in vedere si introducerea unor scheme suplimentare privind stimularea sistemelor centralizare, a adaugat Opris.