Primarul Dumitru Nicolae a trimis o adresa secretarului de stat Marian Petrache in care a prezentat principalele probleme ale sistemului de termoficare din muncipiul Galati. Edilul sef al urbei a anuntat ca in oras sunt 82.648 de apartamente incalzite in sistem centralizat, Galatiul avand, dupa Bucuresti, cele mai multe locuinte care sunt incalzite cu agent termic.

"Apaterm are de incasat creante de la populatie in suma de 938 miliarde de lei vechi, din care 456 miliarde de lei vechi reprezinta majorarile de intarziere aferente neachitarii la termen a datoriilor curente. Debitele mai vechi de un an de zile sunt de 216 miliarde de lei vechi iar penalitatile mai vechi de un an insumeaza 285 miliarde de lei vechi", a declarat edilul sef al urbei.

Acesta a trecut in revista principalele probleme ale sistemului de termoficare, fiiind vorba de starea tehnica a conductelor de distributie care genereaza pierderi in retea de 24%, care indirect sunt suportate de populatie. Potrivit edilului sef al urbei, o alta problema o reprezinta modul in care sunt stabilite preturile, energia produsa prin cogenerare trebuind in opinia sa sa fie mai ieftina.

"Am mai semnalat si o alta problema, si anume cea legata de plata subventiei. Daca Guvernul se angajeaza sa dea niste subventii, atunci sa le dea ca sa nu ramanem descoperiti. Am cerut ca locuitorii tuturor oraselor sa fie tratati in mod egal si sa fie considerati cetateni de acelasi rang. Cand s-au privatizat societatile de furnizare a energiei termice primare, s-au sters penalitatile acumulate si solicitam ca si penalitatile acumulate de distribuitorii de caldura, cum este Apaterm, sa fie sterse. Daca se va realiza acest lucru se vor sterge automat si penalitatile acumulate de populatie", a explicat ediulul sef al urbei.

Intrebat cum poate conduce stergerea penalitatilor acumulate de Apaterm la stergerea automata a penalitatilor acumulate de populatie, Dumitru Nicolae a precizat ca exista cadru legal pentru aceasta si a dat drept exemplu unele tari din Europa, cum ar fi Germania. In ceea ce priveste rezultatul efectiv al demersului facut de primarii din marile orase, Dumitru Nicolae a afirmat ca are sperante ca penalitatile vor fi sterse cu anumite conditii.