Printr-un concurs de imprejurari, francezii de la GDF Suez pot pretinde procente din capitalul social al complexurilor energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, care ar urma sa intre in componenta viitorului gigant de stat Electra.

Producatorul de energie electrica Termoelectrica SA are sechestru asiguratoriu pe actiunile pe care societatea le detine la complexurile energetice din Oltenia, a dezvaluit ieri Constantin Balasoiu, directorul Complexului Energetic (CE) Craiova. Situatia la care s-a ajuns rezulta din mai multe procese de fuziune si divizare, care au avut loc anii trecuti. Termoelectrica SA a devenit actionara la complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova anul trecut, cand acestea din urma au inglobat societatile Termoserv care functionau pe langa ele - filiale ale societatii. Astfel, Termoelectrica a dobandit 2,17% din capitalul social al CE Craiova (560.000 de actiuni), 0,55% din CE Rovinari (130.000 de actiuni) si 58% din CE Turceni (270.000 de actiuni). Ulterior, situatia s-a complicat. "In contul unei datorii pe care Termoelectrica o avea catre Distrigaz Sud - actualul GDF Suez Energy Romania - detinut de francezi, furnizorul de gaze a pus poprire pe conturile societatii. Pentru a putea functiona, s-a pus sechestru asiguratoriu asupra actiunilor detinute de societate la complexurile energetice. Daca se plateste datoria, sechestrul se ridica", a spus o sursa din cadrul complexurilor energetice. In conditiile in care Termoelectrica SA nu achita datoria catre GDF Suez, societatea ar putea prelua actiunile de la complexuri, pentru a le putea valorifica pe piata.
Pentru moment, situatia nu afecteaza complexurile energetice. "Eu cred ca mai degraba, in cazul neplatii, creditorul se va indrepta asupra patrimoniului Termoelectrica. Actiunile de la complexurile energetice sunt mai greu de executat, pentru ca, nefiind tranzactionate pe o piata reglementata, ar trebui evaluate mai intai. Un asemenea proces ar dura peste doi ani", a spus Constantin Balasoiu, directorul CE Craiova. In caz ca va vrea actiunile, GDF Suez trebuie sa primeasca procente din Electra SA. La ora actuala, infiintarea Electra, care ar trebui sa inglobeze complexurile energetice, este blocata in instanta de Fondul Proprietatea si cativa dintre actionarii sai.
Interesant este ca printre actionarii CE Craiova se afla si Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor SA, care detinea si ea 2,07% din capitalul social. Lichidatorii ICM SA au si ei varianta valorificarii procentelor detinute, pentru recuperarea datoriilor pe care aceasta societate falimentara le are catre bugetul de stat.