Din cauza rau-platnicilor, Termoelectrica ameninta cu neinceperea furnizarii de energie termica pentru aceasta iarna. Mai mult chiar, in cazul in care furnizorii de energie termica isi vor achita aceste datorii, cele mai multe reprezentand facturile neincasate emise in perioada 2004-2005, e posibil ca pretul platit pentru caldura din aceasta iarna sa creasca cu pana la 50%.
Directorul general al Termoelectrica Bucuresti, Ovidiu Pop, s-a ferit ieri sa avanseze o cifra exacta in ceea ce priveste cresterea pretului la energia termica. Totusi, el a raspuns ca familia lui a platit in iarna trecuta pentru un apartament cu 4 camere, in care locuiesc doua persoane, putin peste 2 milioane de lei, iar pentru aceasta iarna spera sa nu plateasca mai mult de 3 milioane de lei pe luna. La un calcul simplu reiese o majorare „sperata“ de directorul general al Termoelectrica de pana 50%. Mai pe romaneste, in aceasta iarna trebuie sa ne pregatim buzunarele pentru inca o majorare. Cum va fi suportata insa de romanul de rand, ramane de vazut.

Fara caldura la iarna?!

Datoriile furnizorilor de energie termica (Transgaz, Romgaz, Distrigaz, Petrom) catre Termoelectrica Bucuresti se ridica la 9.185 de miliarde de lei vechi si reprezinta sumele emise pentru achitarea facturilor in iarna 2004-2005. Intrebat daca centralele vor opri livrarea agentului termic catre populatia rau-platnica, directorul Termoelectrica a raspuns: „De ce sa le oprim? Nu le mai pornim. De aceea a cerut ministrul ca ratele de incasare sa fie mai bune“.
Potrivit lui Pop, Electrocentrale Bucuresti, firma care este detinuta de Termoelectrica si asigura productia de energie termica in Capitala, avea de recuperat la sfarsitul lui iunie 670 de milioane de lei (6.700 de miliarde de lei vechi) de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti. La Constanta, datoriile regiei locale catre producatorul de energie termica se ridica la 133,2 milioane de lei (1.332 de miliarde de lei vechi), in timp ce la Craiova distribuitorul are restante de 66,4 milioane de lei (664 de miliarde de lei vechi) catre termocentrala. „La nivel de tara, restantele de peste un an se ridica la 916,1 milioane de lei (9.161 de miliarde de lei vechi)“ a precizat Pop, aratand ca sunt incluse si creante mostenite de Termoelectrica de la o serie de unitati care nu mai fac parte din structura actuala a producatorului de energie electrica si termica.
Datoriile Termoelectrica depasesc insa nivelul sumelor de incasat, societatea avand de achitat 1.797 de lei (17.970 de lei vechi) catre bugetul de stat, circa 38 de milioane de lei (380 de miliarde de lei vechi) catre AVAS, si 218,5 milioane de lei (2.185 de miliarde de lei vechi) catre furnizori. Si in aceste sume sunt incluse obligatiile financiare ale unor termocentrale care functioneaza in prezent separat de Termoelectrica.

Va fi caldura subventionata?

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ieri ca ia in calcul o eventuala compensare a cresterilor de pret la petrol prin subventionarea incalzirii locuintelor. Vladescu a mai spus ca discuta in prezent cu Fondul Monetar International care sunt masurile pe care si le permite bugetul Romaniei pentru a contracara majorarea pretului petrolului pe plan mondial.

Pretul de referinta ar putea creste cu 8%

Electrocentrale Bucuresti lucreaza si pe gaz, iar de la 1 aprilie pretul acestuia a crescut.
„In aceste conditii, am cerut o crestere la energia termica de 8% a pretului de referinta“, a mai spus Ovidiu Pop. Aceasta cerere este analizata in prezent, dar inca nu se stie daca solicitarea producatorilor va fi aprobata.