Compania de stat Termoelectrica a inregistrat pierderi nete de peste 164 milioane lei, in primele noua luni ale anului, din cauza penalizarilor la datoriile istorice, potrivit datelor prezentate de companie. "Rezultatul provenit din majorari si penalitati, calculate pana la 30 septembrie 2008, pentru datoriile angajate de societate pana la finalizarea programului de restructurare al societatii a fost de 211,1 milioane lei, insa Termoelectrica a avut in primele noua luni ale anului 70,8 milioane lei rezultat din exploatare, din activitatea de baza a companiei. De aici si pierderile de 164 milioane lei, in primele noua luni ale anului", au explicat reprezentantii Termoelectrica. In primele noua luni din 2007, compania a inregistrat un rezultat contabil de 901 milioane lei, din care 1,41 miliarde lei a fost rezultatul provenit din aplicarea OUG 128, in timp ce rezultatul provenit din majorari si penalitati a fost de 529 milioane lei, iar rezultatul din exploatare a fost de 33,73 milioane lei.
Producatorul Termoelectrica acumulase pana la 30 septembrie 2008 datorii scadente de 2,5 miliarde lei, din care majorarile si penalizarile au fost de 1,3 miliarde lei. "Aceasta situatie este in primul rand din cauza datoriilor istorice. Situatia prezentata ingreuneaza activitatea Termoelectrica, atat in ceea ce priveste atragerea de investitori, cat si atragerea surselor financiare pentru proiectele absolut necesare, cum ar fi mai ales adoptarea la cerintele de mediu impuse de normele europene", au spus reprezentantii Termoelectrica.
In ceea ce priveste posibilii investitori si finantatori, directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu a dat ca exemplu proiectele de la Doicesti (pentru investitori) si Paroseni (pentru finantatori).
Termoelectrica este producatorul de stat de energie electrica si termica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura).
Compania are patru sucursale (Sucursala Electrocentrale Borzesti, SE Braila, SE Doicesti si SE Paroseni) si 15 filiale (Termoservurile Bucuresti, Braila, Borzesti, Constanta, Craiova, Deva, Doicesti, Galati, Mures, Paroseni, Rovinari si Turceni, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva).