Termoelectrica poate transfera pe pacura 50-60% din unitatile de productie a energiei, sau chiar mai mult, pentru a compensa scaderea cu circa 75% a importurilor de gaze din Rusia, cu conditia respectarii normelor de mediu, care prevad un continut de sulf de sub 1% pentru acest tip de combustibil. "Se poate trece pe pacura in proportie de 50-60% sau chiar mai mult", a declarat, marti, directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu.
Deficitul de gaze rezultat din sistarea livrarilor de gaze rusesti catre Romania, prin statia Isaccea, va fi acoperit prin productia interna, cantitatile de gaze aflate in stocuri si reducerea consumului la centralele termice si trecerea la combustibilul alternativ, a declarat, marti, premierul Emil Boc.
Ungureanu a adaugat ca pentru a respecta restrictiile de mediu, pacura utilizata de termocentrale trebuie sa aiba o concentratie de sulf mai mica de 1%.
Totodata, Electricentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de electricitate si caldura al Bucurestiului, poate sa transfere o parte din unitatile sale pe pacura, dar ar putea avea probleme cu achizitia acestui combustibil, din cauza lipsei fondurilor. Absenta finantarii ELCEN este cauzata, in principal, de neplata de catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice a unor datorii de 450 milioane de euro.
Livrarile de gaze din Rusia spre Romania au fost oprite, marti dimineata, prin statia Isaccea 2, astfel ca importurile din aceasta tara sunt asigurate intr-o cantitate mult diminuata, prin punctul de la Mediesul Aurit (judetul Satu Mare).