Vestile in domeniul reabilitarii termice a blocurilor curg in ultimele zile. Dupa ce au aflat ca nu-si pot termoizola apartamentele fara autorizatie de construire daca blocul este mai inalt de doua etaje, craiovenii sunt instiintati ca pot apela in schimb la credite cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea energetica.

In urma cu doua zile, cand Inspectoratul de Stat in Constructii Dolj decidea sa ia taurul de coarne si sa nu mai permita reabilitarea energetica fara respectarea cu strictete a Legii autorizarii in constructii, respectiv fara autorizare in cazul blocurilor cu mai mult de trei niveluri, guvernul publica normele de aplicare a OUG nr. 69 din 2010 privind reabilitarea energetica prin credite cu garantie guvernamentala. Una rece, una calda, ar parea la prima vedere. In realitate, amandoua sunt reci, dupa cum considera specialistii. Din normele invocate aflam ca, in vederea obtinerii creditelor, beneficiarul, adica asociatia de proprietari, va face pe banii sai expertiza tehnica, certificatul de performanta energetica si auditul energetic, documentatia de autorizare si proiectul tehnic. Pana aici toate bune, regula generala. Din articolul 16 mai aflam ca "in cazul in care prin raportul de expertiza tehnica este incadrata cladirea la clasa I de risc seismic, continuarea reabilitarii termice in conditiile ordonantei de urgenta este conditionata de realizarea in conditiile legii a masurilor stabilite pentru reducerea riscului seismic". Legea spune "daca". Intrebarea e: cine risca?
"Documentatia la care faceti referire costa enorm. Mai departe, reducerea riscului seismic inseamna consolidare. Pe diverse niveluri - fundatie, stalpi grinzi etc. De cele mai multe ori, consolidarea are costuri mai mari decat construirea imobilului de la zero", este de parere arhitectul craiovean Emilian Stefarta.
"Oamenii sunt dati afara de peste tot, iar noi putem crede ca locuitorii acestor blocuri vor plati toata documentatia? Si daca, totusi, o vor face si apoi vor afla ca trebuie sa plateasca si consolidarea ca sa nu ramana cu banii pe expertize dati degeaba? Regulile sunt aberante", sustine juristul Ion Dinu, presedintele unei asociatii de proprietari din Rovine. O asociatie de proprietari care decide sa mearga mai departe si sa comande consolidarea se va lovi de alta dilema: unde se muta locatarii pe perioada lucrarilor? "In general, lucrarile de consolidare nu se executa cu locuitorii in imobil. Acestia trebuie mutati", a mai spus arhitectul Emilian Stefarta.

Finantare

Partea de lucrari care poate fi finantata prin credite bancare cu credit guvernamental si dobanda este de 90% din deviz, restul urmand sa fie suportat de beneficiar. Sunt impuse si plafoane: echivalentul in lei, inclusiv TVA, a 1.850 de euro pe camera de locuit, la asociatii, respectiv echivalentrul in lei, inclusiv TVA, a 7.400 de euro pentru cladirea tip locuinta unifamiliala. Potrivit normelor, creditul nu poate avea o durata mai mare de cinci ani, iar finantatorul nu va putea percepe comisioane de neutilizare si rambursare anticipata.

Eligibilitate

Decizia de reabilitare termica a cladirii in conditiile OUG nr. 69/2010 si a normelor de aplicare a acesteia se ia in cadrul adunarii generale a asociatiei, cu 90% voturi favorabile. Conditia de eligibilitate a asociatiei este ca fiecare membru al sau sa nu aiba mai mult de doua rate scadente neplatite la contributia la cheltuielile asociatiei in ultimele trei luni pana la demararea evaluarii. In cazul persoanelor fizice, acestea nu trebuie sa aiba mai mult de doua rate scadente neachitate la utilitati, in ultimele trei luni anterioare evaluarii.