Ordinul presedintelui ANAF nr. 2333/2007 privind aprobarea procedurii pentru declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere este in vigoare si este obligatoriu sa fie respectat.
Smaranda Scridon, sefa DGFP Bihor, precizeaza pentru contribuabilii persoane fizice ca, incepand cu 1 ianuarie 2008, prevederile acestui ordin califica aceste venituri ca fiind venituri din activitati independente. Obligatiile acestor contribuabili sunt: inregistrarea contractelor de inchiriere/subinchiriere la organul fiscal; stabilirea veniturilor in sistem real potrivit regulilor prevazute pentru activitati independente, la nivelul tuturor contractelor; conducerea contabilitatii in partida simpla potrivit OMFP nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil; depunerea, pana in 15 ianuarie, a declaratiei estimative privind veniturile si cheltuielile estimate - D220; declararea, pana in 15 mai a anului urmator pentru anul fiscal expirat, a veniturilor realizate prin depunerea declaratiei D200.
Declaratiile se depun la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal contribuabilii persoane fizice care au domiciliul fiscal in Romania sau la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit pentru ceilalti contribuabili-persoane fizice. Persoanele fizice fara domiciliul fiscal in Romania, care au in proprietate bunuri inchiriate/subinchiriate in raza teritoriala a mai multor organe fiscale, au obligatia sa desemneze o sursa principala de venit. Pentru neindeplinirea obligatiilor declarative se aplica prevederile OG nr. 92/2003, republicata, privind Codul de proce- dura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contraventia sanctionandu-se cu amenda de la 10 la 100 de lei.