Asociatiile proprietarilor de terenuri agricole si paduri deposedati abuziv de stat solicita Ministerului Agriculturii prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru reconstituirea dreptului de proprietate, care expira astazi, cu cel putin sase luni. Proprietarii sunt nemultumiti din cauza ca accesul lor la Arhivele Statului s-a facut cu dificultate, iar multi dintre ei nu au reusit inca sa-si procure actele doveditoare.

Reprezentantii proprietarilor mai solicita sa fie anulate toate actele de proprietate atribuite ilegal sau „teleportarea la Snagov de suprafete din judete precum Suceava sau Vaslui“. In acelasi timp, proprietarii cer sa fie afisata la primarii suprafata de teren ramasa disponibila pentru retrocedare.
Reprezentantii proprietarilor mai solicita Ministerului Agriculturii sa modifice legislatia cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate, astfel incat sa fie eliminate restrictiile in ceea ce priveste suprafetele de teren agricol care pot fi retrocedate.
Gene Bejan, presedintele Comunitatii Mostenitorilor si Proprietarilor Legitimi din Romania, a declarat ieri ca „terenurile agricole trebuie restituite integral si nu doar maximum 50 de hectare, cum se intampla in prezent“.
Proprietarii mai pretind includerea in comisiile judetene care valideaza si elibereaza titlurile de proprietate a unui procuror anticoruptie, dar si a doi membri ai asociatiilor de proprietari deposedati. In prezent, acestea sunt constituite din reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor din sectorul administratiei padurilor.
De asemenea, Bejan a adaugat ca restituirea terenurilor trebuie sa se faca dupa arhivele din 1941, cand s-a facut o inventariere corecta a suprafetelor, si nu dupa cele din 1948.

Pana acum, sunt cerute inapoi circa 3 milioane de hectare

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Theodor Nicolaescu, restituirea terenurilor ar urma sa fie finalizata pana in anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, adica 2007.
Nicolaescu a afirmat ca in scurt timp va fi centralizata la nivel national situatia cu „rezerva de teren din fiecare localitate“, fiind deja trimisa o circulara prefecturilor din tara, in care este specificata obligatia primarilor de a face publica suprafata respectiva.
Pana in prezent, au fost depuse cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru 959.000 de hectare de teren agricol si 2,039 milioane de hectare de teren forestier. De asemenea, potrivit ultimelor date ale ANRP, aproximativ 430.000 de dosare prin care sunt revendicate terenuri au fost depuse pana acum la sediul Autoritatii.
Termenul initial de depunere a cererilor era la 22 septembrie, insa a fost prelungit pana la 30 noiembrie in urma cererilor venite din partea proprietarilor.