Pretul terenurilor din sudul Capitalei sunt, in momentul de fata, cu 40-60% mai mici decat pretul terenurilor din nord. Cu toate acestea, proiectele rezidentiale sunt aproape inexistente. Analistii imobiliari sunt de parere ca astfel de proiecte se vor dezvolta in viitor, odata cu crearea conditiilor economice necesare acestui gen de constructii.
Preturile terenurilor vor continua sa creasca din cauza intensificarii concentratiei economice din zona, crede Radu Zilisteanu, expert imobiliar. De aceea, tot mai multe banci isi construiesc sedii in sud. Lanturile cash&carry care ocoleau pana acum aceasta zona s-au extins si aici, iar centre de afaceri, aproape inexistente pana acum, s-au construit recent. Constructiile de pe inelul de centura al Capitalei sunt un alt factor catalizator al dezvoltarii economice din zona. In plus, ideea extinderii Bucurestiului, dar mai ales planurile de constructie a unui aeroport in Popesti-Leordeni determina pe multi sa cumpere terenuri in zona in speranta ca vor avea un profit triplu sau cel putin dublu. Una peste alta, Zilisteanu e de parere ca, in urmatorii doi-trei ani, terenurile din sud vor deveni vedeta tranzactiilor imobiliare.

Tranzactiile cu terenuri, "joc speculativ"

La randul lui, analistul imobiliar Artur Silvestri considera ca tranzactiile cu terenurile din sud nu sunt decat un joc speculativ de tip Caritas. Animati de "legendele metropolitane si de declaratiile diversilor reprezentanti ai Municipalitatii, cum ca vor construi un aeroport, aducatorii de bani investesc nediscriminat", explica Silvestri jocul riscant in care se lasa angrenati doritorii de castig.
Dar nu toate terenurile din jurul Capitalei "sunt civilizate", adica au o retea de canalizare, electricitate, alimentatie cu gaze, cai de acces. Iar dintre acestea, doar cateva vor beneficia de crearea unor astfel de facilitati. Astfel, cei care au un castig real de pe urma tranzactiilor "sunt persoane care stiu exact unde sa investeasca", afirma Silvestri.
Dar daca, spre exemplu, cumparam teren in Adunatii Copaceni pe ideea ca satul va deveni cartier bucurestean si ca vom vinde de trei ori mai scump unor investitori ce vor veni in zona, s-ar putea sa nu ne iasa socoteala. Prin urmare, cand se vor clarifica toate aceste probleme, multi se vor trezi cu buza umflata dupa ce "nu vor avea cui sa vanda terenul", a adaugat Silvestri.
Ca o consecinta fireasca, cererea din ce in ce mai mica pentru aceste terenuri va determina un colaps pe aceasta piata, precizeaza Silvestri. El estimeaza ca tendinta de extindere a Bucurestiului, manifestata inca de acum 300 de ani spre nord, se va continua si va culmina cu crearea unui mare oras intre Ploiesti si Bucuresti.
Un alt profesor universitar, Viorel Roman, afirma ca in urmatorii 70 de ani vom avea un "megapolis", cel mai mare oras din Europa de Est, care se va intinde intre Brasov si Bucuresti.