Terenurile agricole sunt investitii imobiliare din ce in ce mai cautate in ultima perioada. In timp ce strainii cumpara din prima suprafete mari, oltenii cumpara periodic suprafete mici pe care ulterior incearca sa le comaseze.
Supranumite "vedetele" pietei imobiliare, terenurile continua sa fie cel mai atractiv segment pentru investitori, atat de pe plan local, cat si pentru straini. Desi s-ar crede ca piata terenurilor agricole nu prea ofera surprize, in ultima perioada, in Dolj se inregistreaza o crestere a interesului pentru acest tip de afaceri. "Din totalitatea tranzactiilor intermediate de noi, 80% sunt tranzactii cu terenuri. Dintre acestea, cam 20% sunt tranzactii cu terenuri situate in intravilan, iar 80% in extravilan", a declarat unul dintre agentii imobiliari de la agentia Coloseum. Potrivit acestuia, in ultimul an s-a observat o accelerare a tranzactiilor cu pamant, fie el intravilan sau extravilan.
Strainii cumpara suprafete mari de teren
Cererea mare pentru terenuri agricole se datoreaza si interesului investitorilor straini (aderarea va aduce subventii consistente in acest domeniu). Potrivit specialistului de la Coloseum, in timp ce oltenii cumpara suprafete mici de teren, strainii achizitioneaza zeci de hectare. "Strainii nu cauta suprafete mici, ci mai mari de 50 de hectare. Romanii cumpara insa doua, trei hectare. Doar 1% din ei fac investitii serioase (peste 50 de hectare) care fac obiectul atragerii de fonduri europene", a afirmat acesta. Romanii fac insa investitii periodice de cateva hectare, pe care incearca ulterior sa le comaseze. In plus, tot romanii sunt cei care cumpara cele mai mari suprafete de teren in Dolj. "Pamant a fost vandut si la straini - aproximativ 25-30 de hectare. Cei mai multi cumparatori sunt insa locuitorii tineri. La noi se vand in special terenurile agricole intravilane, pretabile pentru solarii", a spus Petre Dorobantu, primarul comunei Desa. Potrivit acestuia, la Desa un hectar de teren costa aproximativ 40 de milioane in intravilan si vreo zece in extravilan.
Terenurile din preajma Craiovei, la mare cautare
Potrivit specialistilor, cele mai cautate terenuri (atat de romani, cat si de straini) sunt cele din apropierea Craiovei. Avantajul lor este acela ca, o data cu extinderea Craiovei, acestea capata o importanta deosebita, mai ales ca pot fi scoase din circuitul agricol. Potrivit specialistilor, preturile practicate in jurul Craiovei (pana la 15 kilometri) variaza intre unu si zece euro metrul patrat. Afirmatia e sustinuta si de primarii localitatilor. "Terenul extravilan se vinde cam cu un euro/mp. Pretul este in crestere fata de anii anteriori", a declarat Eugen Balan, primarul comunei Isalnita, care a spus ca in urma cu patru-cinci ani, in zona, terenul extravilan s-a vandut cu sase milioane hectarul (600 de lei vechi metrul patrat).
Pretul terenului agricol variaza intre opt si 50 de milioane de lei/ha
Pe masura ce se departeaza de Craiova, terenurile aflate in extravilanul localitatilor isi pierd din valoare. Astfel, in localitatile din Dolj, pretul terenurilor variaza intre opt milioane si 40-50 de milioane hectarul (in functie de gradul de fertilitate - clasa de calitate in care se incadreaza, de zona in care se afla si de categoria de teren din care face parte). Potrivit informatiilor primite de la primar, la Desa terenul situat in extravilan se vinde cu zece milioane hectarul, iar cel situat in intravilan, cu 40 de milioane. "La Marsani, terenul aflat in extravilan se vinde cu zece milioane hectarul, iar cel din intravilan cu doua milioane arul", a spus Constantin Ghencioiu. Si la Valea Stanciului situatia este oarecum asemanatoare. "Pretul practicat la terenul situat in extravilan este de 12 milioane de lei/ha", a afirmat Vlad Alexandru, primarul comunei Valea Stanciului. Fata de anul trecut, pretul pamantului din aceste localitati a crescut cu pana la 5-10%.
Pretul terenului din extravilan nu a urmat insa aceeasi linie ascendenta a preturilor. Astfel, in unele localitati se observa o plafonare a lor. "In Teasc, terenul situat in extravilan se vinde cu aproximativ sapte-opt milioane de lei/ha si se mentine la acelasi nivel ca si anul trecut", a afirmat Ion Trifu, primarul comunei Teasc.
Regimuri juridice ale terenurilor
- teren intravilan - pe care se poate construi, respectand legislatia din domeniu;
- teren agricol intravilan (poate exista si in zonele centrale ale oraselor);
- teren extravilan (in afara spatiului construit sau pe cale de construire al unei localitati).