Daca e sa ne luam dupa declaratiile facute de primarul Dumitru Nicolae, derularea programului ISPA-apa este conditionata de reducerea numarului angajatilor societatii Apa-Canal. Cu toate acestea nimeni din societatea de interes public nu stie cind vor avea loc concedierile colective.

Desi se vorbeste de mai bine de un an de zile despre reducerea numarului angajatilor societatii Apa-Canal, startul celei de-a doua etape de concedieri colective de la divizarea Apaterm pina in prezent intirzie sa fie dat. Un proiect de restructurare a fost aprobat in cadrul Consiliului Local inca din vremea in care Ion Stefan era director general al societatii de interes public, dar de atunci si pina acum nu s-a mai facut nimic in aceasta directie.

Se pare totusi ca situatia va intra in normal, legislativul local cerindu-i directorului general al societatii Apa Canal, Marin Costel, sa realizeze restructurarile intr-un timp cit mai scurt. "In aceasta saptamina vor fi purtate discutii cu liderii sindicatelor din societate. Adevarul e ca in urma cu citeva saptamini eu le-am trimis sindicatelor o adresa in care aratam ca e nevoie de o reducere a numarului angajatilor, dar raspunsul lor nu a fost asa cum mi-am dorit eu. Sper ca in aceasta saptamina vom ajunge la o intelegere", ne-a declarat Marin Costel.

Sindicatele sint cu ochii pe personalul TESA

Conducerea societatii crede ca, dupa ce sindicatele isi vor da acordul, in procesul de disponibilizare nu vor aparea nici un fel de probleme. Asta pentru ca ar fi deja inregistrate la secretariatul societatii mai multe cereri de la persoane care doresc sa plece din unitate cu plati compensatorii. Cu toate acestea liderii sindicatelor sustin ca procesul de concedieri colective nu se poate baza pe sistemul de "disponibilizare la cerere deoarece in acest fel din societate vor pleca doar muncitori, care, in mare parte, au posibilitatea de a pleca la munca in strainatate, in timp ce structurile TESA vor ramine la fel ca si pina acum.

Ar mai trebui spus si ca, daca, in cele din urma, se va ajunge la concedieri colective, sint sanse mari ca platile compensatorii sa nu fie la fel de atragatoare ca cele din prima etapa de disponibilizari de la Apa Canal deoarece este foarte posibil ca de aceasta data salariile platite de Guvern sa nu mai fie completate cu sume puse la bataie de Consiliul Local.