Dupa ce Consiliul National al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR) - 1903 a votat ieri in unanimitate excluderea societatilor lui Ovidiu Tender, acesta si-a dat in sfarsit demisia din functia de presedinte al organizatiei. Chiar daca incepand de ieri membri UGIR - 1903 au ales un nou sef, asta nu inseamna ca frictiunile
s-au incheiat.

Mai multi reprezentanti ai patronatelor si confederatilor patronale au cerut in repetate randuri demisia lui Ovidiu Tender din functia de presedinte. Motivele invocate de acestia au fost pe de-o parte legate de prejudiciul de imagine pe care l-a adus anchetarea lui Tender de catre procurorii PNA, iar pe de alta parte, legate de lipsa de activitate a acestuia in functia de presedinte al organizatiei patronale. Ieri, a fost o zi mare pentru toti contestatarii lui Ovidiu Tender pentru ca si-au vazut in sfarsit visul cu ochii. In plenul Adunarii Generale a membrilor UGIR - 1903, Cezar Coraci (presedintele Federatiei Patronale din Ramura Industriei Chimice si Petrochimice), cel care avea sa fie ales peste putin timp in functia de presedinte al industriasilor, a anuntat ca vechiul apropiat al fostului sef de stat Ion Iliescu si-a dat demisia. Mai mult decat atat, Coraci a spus ca Tender a promis ca nici el si nici prietenii lui nu vor ataca in instanta UGIR - 1903.

Industriasii si-au schimbat si statutul

Tot ieri, Consiliul industriasilor a votat schimbarea statutului „dupa modelul existent in Uniunea Europeana“. Astfel, Uniunea va fi condusa de un presedinte, ajutat de fostul presedinte, dar in acelasi timp si de viitorul sef al organizatiei patronale. Trebuie spus ca aceasta „trinitate“ va functiona de-abia de anul viitor, urmand ca toate federatiile si patronatele membre sa vina la conducere prin rotatie. Tot ieri, pentru 2006 a fost ales ca presedinte Marius Opran (presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Serviciilor Publice de Interes General din Romania), iar pentru 2007 Irina Manole (presedintele Uniunii Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii).
O alta decizie s-a referit la radierea din UGIR - 1903 a Federatiei Nationale Patronale a Transportatorilor Rutieri din Romania, federatie care in urma cu ceva timp a dat in judecata Uniunea Industriasilor.

Contestatii exista inca

Pana aici totul bine si frumos. Numai ca ieri, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), una dintre federatiile membre ale
UGIR - 1903, ne-a declarat ca ea nu a fost de acord cu schimbarea in aceeasi zi atat a statutului, cat si a presedintelui. Totodata, Grapini a criticat alegerea in functia de presedinte pentru 2007 a Irinei Manole, care are doar o vechime de o jumatate de an. Presedintele FEPAIUS ne-a mai spus ca se gandeste sa se retraga din UGIR - 1903 si va ramane „doar daca lucrurile se vor schimba“ acum, dupa excluderea lui Tender de la conducerea Uniunii.