Asociatia non-guvernamentala Eco Tic, in parteneriat cu MediaGalaxy si Flanco, a demarat un program de sustinere a colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Acesta prevede ca cei care predau televizoare sau LCD-uri vechi pot cumpara, la schimb, unele noi, cu un discount de 15%.
Pana la sfarsitul anului, cei care vin la magazin cu aparatele vechi primesc un voucher cu care pot cumpara apoi un televizor sau un LCD nou, in functie de ce au predat. Discountul, care va fi suportat de asociatie si retailer, va fi primit indiferent daca aparatul dus este functional sau nu si nu este importanta marca. Acest tip de program de buy-back, cunoscut ca "Programul Rabla", a fost lansat pentru innoirea parcului auto, insa a fost folosit si in alte domenii, inclusiv pe piata imobiliara. Peste 50% dintre romani intentioneaza sa foloseasca echipamentele electrice si electronice pana cand acestea se strica, iar in mai mult de jumatate dintre gospodarii sunt echipamente mai vechi de trei ani, conform unei cercetari de piata realizate de Daedalus Consulting.
Studiul arata ca o mare parte a echipamentelor electrice si electronice in uz au o vechime mai mare de cinci ani. Mai mult de jumatate dintre cei care au video-playere, combine muzicale si aparate radio le detin de peste cinci ani, acelasi lucru fiind valabil si pentru mai bine de o treime dintre detinatorii de telefoane fixe, frigidere, masini de spalat si uscatoare de par. Intrebati cat timp vor sa foloseasca aparatele electrice si electronice pe care le detin, peste jumatate au raspuns "pana cand se strica". O durata mai mica de folosinta a fost estimata pentru echipamentele "la moda", cum ar fi laptopul si celularul. Spre exemplu, 20% dintre posesorii unui telefon mobil ar vrea sa-l foloseasca 1-2 ani. Totul tine de mentalitate, dar si de situatia financiara precara a multor romani care - pana cand aparatul se strica de tot - trag nadejdea sa-l repare de cateva ori. Chiar si dupa ce se strica, multi romani nu arunca echipamentele. Mai mult de un sfert din populatie detine in gospodarie echipamente electrice sau electronice nefunctionale. Printre motivele care i-ar determina sa renunte la acestea se numara acordarea unei reduceri la achizitia unui produs nou si preluarea celor nefunctionale din fata locuintei.