Televiziunea de stiri Vox News a primit, marti, licenta audiovizuala de la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) si se va lansa pana la sfarsitul anului, dupa cum a anuntat, in sedinta CNA, directorul postului, Emil Jascau.
CNA a analizat in sedinta de marti solicitarea SC Sport Channel SRL de acordare a unei licente audiovizuale prin satelit pentru televiziunea Vox News.
Televiziunea Vox News apartine societatii comerciale Sport Channel SRL, infiintata in iunie 2009, ai carei actionari sunt SC Roxman Investment SRL (80%), detinuta de Neculai Cretu - 45 % si Magdalena Cretu - 55%, si SC Global Alloys SRL (20%), detinuta de Neculai Cretu - 60% si Emil Marian - 40%.
La sedinta Consiliului au participat Emil Jascau, directorul general al Vox News, Mihai Martu - responsabil pe partea tehnica, Anca Gradinariu - responsabil pe partea de programe si Mircea Ban - cel care se ocupa de partea financiara a postului.
Emil Jascau, directorul postului, a spus ca Vox News va fi "o televiziune sociala si de stiri", care se va lansa spre sfarsitul anului.
"A fost ideea unei televiziuni care sa aiba aplecare atat spre partea sociala, cat si pentru stiri. Traim intr-o Romanie care, de 20 de ani, este in tranzitie, care implica probleme sociale grave", a mai spus directorul televiziunii. El a spus ca televiziunea va pune accent pe informatiile despre sistemul de sanatate si pe cele din sistemul de educatie.
Potrivit Ancai Gradinariu, grila de programe a fost conceputa astfel incat sa fie o versiune a lumii publice. "Stirile vor incerca sa fie cat mai echilibrate si multifatetate, ca sa faca o diferenta in piata audiovizualului", a spus Anca Gradinariu. Ea a precizat ca programul de luni pana vineri va cuprinde un matinal, talk-show-uri din 30 in 30 de minute - dupa sistemul Euronews -, principala emisiune de stiri la ora 20.00, urmata de talk-show-uri si de o emisiune de telefoane in direct.
In weekend, programul televiziunii va cuprinde emisiuni dedicate internetului, blogurilor si comentariilor in direct. "Consideram ca internetul este o sursa de informare si poate fi comentata. Ar mai fi o emisiune culturala de doua ore si un mare segment dedicat liceenilor. Noua ni se pare ca este un segment destul de ignorat de media actuala", a explicat Anca Gradinariu, precizand ca postul va difuza si campanii ecologice si alte tipuri de programe, toate fiind orientate spre interactivitate.
Vox News este in discutii cu mai multe posturi de televiziune regionale pentru contractarea de stiri. "Este vorba despre o televiziune din Moldova si doua din Transilvania", a spus Mihai Martu.
Potrivit reprezentantilor noului post, Vox News va beneficia de o casa de productie interna si va colabora cu alte case de programe.
Vox News va avea circa 130 de angajati, dintre care zece operatori pentru zona de stiri. "Vom acoperi evenimente pe care le consideram noi ca ar fi interesante in spiritul conceptului", a spus directorul postului, Emil Jascau. El a mai declarat ca exista negocieri avansate pentru a aduce la Vox News o vedeta de la B1 TV. "La B1 TV sunt oameni buni, pe care intentionam sa-i luam", a explicat Emil Jascau.
"Cu zece operatori nu cred ca puteti acoperi nici Bucurestiul", i-a spus Christian Mititelu, membru al CNA.
"Este o piata destul de acoperita, doua posturi de stiri care-si disputa audienta", a spus si Rasvan Popescu, presedintele CNA.
Potrivit reprezentantilor postului, Vox News se va diferentia de principalii competitori - Antena 3 si Realitate TV - prin "calitatea programelor".
In ceea ce priveste distributia postului, Mihai Martu a declarat ca exista discutii avansate cu RCS&RDS si UPC, dar si cu toate platformele DTH de piata romaneasca si cu Ines, pentru difuzarea in sistem IPTV.
Cheltuielile initiale pentru Vox News sunt estimate la 2.677.800 de euro, pana in mai 2010. Investitiile in echipamente se ridica la 1.040.000 de dolari plus TVA.
Totodata, SC Sport Channel estimeaza pentru primele 12 luni de la lansarea postului ca Vox News va avea incasari din publicitate de 1.134.000 de euro.
In prezent, segmentul televiziunilor de stiri din Romania este disputat de Antena 3 si Realitatea TV.