Telesport si Vox News si-au pierdut licentele audiovizuale, dupa ce le-au fost retrase de Consiliul National al Audiovizualului, devenind astfel primele televiziuni de sport, respectiv stiri din audiovizualului romanesc care se inchid.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a hotarat, pe 5 mai, in unanimitate, retragerea licentelor audiovizuale pentru mai multe televiziuni, printre care si Telesport si Vox New.
Ambele televiziuni si-au intrerupt total emisia mai mult de 90 de zile, fapt pentru care licentele lor audiovizuale au fost retrase de CNA in baza articolului 57 din Legea audiovizualului, potrivit caruia: "(1) Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: b) titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, si mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".
Ce este Telesport?
Societatea Telesport Intermedia SRL din Bucuresti, care opera licenta Telesport, a solicitat CNA un termen de intrerupere a emisiei de 90 de zile, care a expirat in aprilie 2011, fapt pentru care licenta televiziunii a fost retrasa. Telesport devine astfel prima televiziune de sport din Romania care este inchisa.
Televiziunea Telesport a fost lansata pe piata audiovizualului romanesc pe 1 decembrie 2003, fiind detinuta si condusa la momentul respectiv de Horatiu Nicolau. Televiziunea a functionat ca televiziune pay-TV intre martie 2005 - septembrie 2006, iar in martie 2008 a fost cumparata de trustul Realitatea-Catavencu, controlat la momentul respectiv de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Tranzactia a avut loc in contextul licitatiei pentru drepturile TV pentru meciurile de fotbal din Liga I de fotbal. Astfel, in 2008, televiziunea Telesport s-a numarat printre radiodifuzorii si companiile inscrise la licitatia pentru meciurile din Liga I, insa a pierdut licitatia, in favoarea tandemului Antena 1 - RCS&RDS.
Licenta Telesport a fost detinuta insa doar pana in aprilie 2009 de catre societatea Realitatea Media SA, parte a trustului Realitatea, an in care a fost recedata societatii Telesport Intermedia SRL. In prezent, actionarii Telesport Intermedia sunt: GMG Media Box SA - 99,95% si Sorin Enache (directorul general al Realitatea TV) - 0,05%, potrivit site-ului CNA.
In august 2010, Telesport Intermedia SRL a cerut Tribunalului Bucuresti intrarea in insolventa, iar instanta a admis solicitarea societatii, dispunand intrarea in faliment, ridicarea dreptului de administrare si dizolvarea societatii. In aceeasi perioada, Vlad Enachescu, directorul executiv al Telesport, a preluat functia de director general al Dolce Sport, o televiziune cu profil sportiv lansata in august 2009 de compania de telecomunicatii Romtelecom.
Pe de alta parte, televiziunea de stiri Vox News si-a pierdut licenta audiovizuala, din cauza ca i-a expirat termenul de 90 de zile de intrerupere a emisiei. Vox News devine astfel prima televiziune de stiri de pe piata audiovizualului romanesc care este inchisa.
Contactat, luni, Bobby Paunescu a spus ca nici el, nici familia lui nu mai sunt actionari la Vox News, Radu Moraru fiind cel care detine televiziunea.
La randul sau, Radu Moraru a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca va solicita o noua licenta audiovizuala de la CNA pentru reactivarea Vox News, daca va gasi "un parteneriat puternic".
Potrivit Legii audiovizualului, o televiziune poate sa emita doar in baza unei licente audiovizuale obtinute de la CNA. Astfel, articolul 50 din Legea audiovizualului prevede ca "(1) Furnizarea unui serviciu de programe in sistem analogic de un radiodifuzor aflat in jurisdictia Romaniei se poate face numai in baza licentei audiovizuale analogice si, dupa caz, a licentei de emisie. (2) Furnizarea unui serviciu de programe in sistem digital terestru prin intermediul unui operator de multiplex de radiodifuziune/televiziune aflat in jurisdictia Romaniei se poate face numai in baza licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, in beneficiul titularilor licentelor audiovizuale digitale".
Ce este Vox News?
Vox News a primit pe 18 ianuarie 2011 aprobarea Consiliului National al Audiovizualului pentru a-si intrerupe total emisia pentru o perioada de trei luni, "din motive tehnice", potrivit unei solicitari depuse la momentul respectiv la CNA de societatea Sport Channel SRL, cea care a operat oficial licenta Vox News.
Vox News - una dintre cele mai noi televiziuni de stiri din Romania - a primit licenta audiovizuala prin satelit de la Consiliul National al Audiovizualului in sedinta din 18 august 2009. Televiziunea a inceput sa emita in 16 noiembrie 2009.
Licenta audiovizuala a televiziunii Vox News a apartinut societatii comerciale Sport Channel SRL, infiintata in iunie 2009 si care ii are ca actionari, potrivit CNA, pe SC Roxman Investment SRL (80%), detinuta de Neculai Cretu - 45 % si Magdalena Cretu - 55%, si SC Global Alloys SRL (20%), detinuta de Neculai Cretu - 60% si Emil Marian - 40%. Potrivit proiectului televiziunii depus la CNA la primirea licentei, cheltuielile initiale pentru Vox News erau estimate la 2.677.800 de euro, in timp ce investitiile in echipamente se ridicau la 1.040.000 de dolari plus TVA.
Pe de alta parte, omul de afaceri Bobby Paunescu a declarat pe 28 aprilie 2010, ca a devenit actionar al televiziunii de stiri Vox News si ca televiziunea urma sa fie lansata oficial in toamna aceluiasi an.
In iunie 2010, Paunescu Group SA a devenit actionar majoritar la societatea care detine televiziunea de stiri Vox News, cu 60,6% din capitalul social, in timp ce David Dorin-Gheorghe a devenit actionar minoritar al respectivei firme, cu 39,4%, potrivit unor hotarari publicate la momentul respectiv in Monitorul Oficial.
Insa pe 29 iulie 2010, Bobby Paunescu a anuntat ca Radu Moraru, la momentul respectiv realizator al emisiunii "Nasul" de la postul B1 TV, va prelua, de la 1 august 2010, 60% din televiziunea de stiri Vox News, restul actiunilor urmand sa fie detinute in continuare de familia Paunescu.
Ulterior, in decembrie 2010, Radu Moraru a devenit project manager al nou lansatei televiziuni 10 TV, detinuta de compania de telecomunicatii RCS&RDS. In acest context, intr-o conferinta de presa din 30 noiembrie 2010, Radu Moraru a declarat ca intentioneaza sa ii cedeze lui Bobby Paunescu cele 22-30% actiuni pe care le detinea la televiziunea B1, luand in calcul si posibilitatea de a vinde actiunile pe care le detine la Vox News.