Emisiile telefoanelor mobile surescita cortexul cerebral, in partea aflata cel mai aproape de aparat, potrivit unui nou studiu publicat ieri de cercetatorii italieni.
Dupa cum informeaza site-ul Reuters.com, rezultatele studiului mentionat se adauga informatiilor controversate, publicate, in ultimii ani, despre telefoanele mobile si efectele acestora asupra creierului uman.
Specialistii din industria telefoniei mobile estimeaza ca aproximativ 730 de milioane de celulare vor fi vandute pana la finalul acestui an. Totodata, este asteptat ca 2,2 miliarde de oameni din intreaga lume sa foloseasca telefoanele mobile pana la sfarsitul lui 2006. Dintre acestia, peste 500 de milioane utilizeaza un tip de celulare care emit campuri electromagnetice, cunoscute sub numele GSM (Global System for Mobile Communications). Posibilele efecte ale acestui tip de mobile asupra creierului uman nu au fost inca stabilite cu exactitate.
Profesorul Paolo Rossini, de la spitalul Fatebenefratelli, din Milano, si colegii sai au folosit un sistem TMS (Transcranial Magnetic Stimulation - Simulare Magnetica Transcraniana) pentru a verifica functionarea creierului in timp ce oamenii utilizeaza telefoanele mobile. In vederea efectuarii experimentului s-a apelat la 15 voluntari - barbati sub 30 de ani - care au folosit un telefon GSM 900 timp de 45 de minute. In 12 cazuri, celulele din partea cortexului cerebral cea mai apropiata de telefon au prezentat semne de surescitare in timpul folosirii. Dar totul a revenit la normal in urmatoarea ora.
Cercetatorii italieni au evidentiat faptul ca, desi pana in prezent nu s-a stabilit daca folosirea telefoanelor mobile are un efect negativ asupra creierului, oamenii cu maladii legate de surescitarea creierului, cum este epilepsia, risca sa fie afectati de utilizarea acestor aparate.
"Am reusit sa stabilim ca expunerea repetata si pe o perioada indelungata la frecvente electromagnetice, fenomen implicat in folosirea celularelor in viata de zi cu zi, poate fi daunatoare pentru persoanele care au deja probleme de sanatate de acest tip. Este nevoie insa de studii avansate, care sa se finalizeze cu intocmirea unor reguli de utilizare a acestor aparate", se arata in studiul specialistilor italieni.