Localitatile cu mai putin de 400 de locuitori vor avea telefoane publice cu plata, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Instalarea de telefoane publice cu plata face parte din pachetul de masuri ale serviciului universal prin care ANRC coordoneaza extinderea infrastructurii de comunicatii in mediul rural.
Astfel, populatia din mediul rural va putea efectua convorbiri locale, nationale si internationale catre retele publice de telefonie fixa si mobila, precum si apeluri catre numarul unic pentru apeluri de urgenta - 112. Pentru instalarea telefoanelor publice, ANRC va organiza licitatii publice deschise pentru grupuri de aproximativ 50-100 de localitati aflate in aceeasi arie geografica.
Fiecare companie interesata sa devina furnizor de serviciu universal va trebui sa depuna o oferta pentru instalarea de telefoane in minimum 90% dintre localitatile cuprinse intr-un grup.
Furnizorul va fi desemnat pentru o perioada de patru ani si va avea obligatia de a instala telefoanele in maximum 120 de zile de la data punerii la dispozitie a locatiei.
Documentele pot fi consultate pe pagina de Internet a ANRC, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si recomandari pana la 21 iulie.
Serviciul universal presupune acordarea de subventii pentru accesul la reteaua publica de telefonie familiilor cu venituri reduse (de pana la 246 de lei lunar pe membru de familie), infiintarea de telecentre si posturi telefonice publice cu plata.
Tariful de monitorizare platit ANRC de catre furnizori pentru activitatea de supraveghere si control pe pietele de comunicatii electronice si servicii postale reprezinta principala resursa financiara pentru bugetul autoritatii de reglementare. (Senica Micu)