Una dintre cele mai importante inventii din domeniul constructiilor de case si alte tipuri de imobile cu numar redus de etaje, inventie apartinand unui colectiv de specialisti coordonat de ing. Traian Petrescu, a fost deja pusa in practica la Costinesti, unde revolutionarele panouri tip RSM Remarc si-au gasit utilizarea la ridicarea noii gradinite din statiunea devastata toamna trecuta de viiturile generate de inundatiile catastrofale care au lovit sudul litoralului romanesc.
La aceasta ora, noua gradinita din Costinesti se afla pe ultima suta de metri pentru a fi predata beneficiarului, in jurul datei de 1 iunie a.c., investitia fiind realizata prin contributia financiara comuna a Inspectoratului Scolar Judetean Constanta si a Consiliului Local al comunei Costinesti, ne-a declarat ing. Traian Petrescu, coordonatorul lucrarilor de constructie, inventatorul si detinatorul brevetului pentru inventia panourilor de tip RSM Remarc. Gradinita a fost construita in numai 3 luni, acest interval de timp extrem de scurt datorandu-se tehnologiei unice si revolutionare a caselor de tip RSM Remarc, a aratat inventatorul acestor imobile cu performante absolut uimitoare si in acelasi timp deosebit de spectaculoase. Principiul acestor case se bazeaza pe utilizarea unor panouri de constructie speciala, formata dintr-un cadru metalic pe care se aplica un continut (retea) din vata minerala foarte densa. Panourile de tip RSM Remarc mai includ- la partea din interiorul cladirii- pereti din rigips, iar la exterior placi de polistiren montate cu adeziv, straturile interioare fiind alcatuite din compozitii speciale bazate pe anumite tipuri de rasini si alte substante rezistente la foc si la actiunea apei.

Imobilele construite cu panouri de tip RSM Remarc pot fi demontate si reasamblate

Constructia unei case din panouri de tip RSM Remarc se realizeaza de regula pe o fundatie clasica din beton, insa mult mai putin adanca decat cele ale cladirilor similare ridicate din caramida sau BCA, intrucat panourile fiind foarte usoare nu necesita o fundatie de dimensiuni mari, iar costurile fundatiei diminuandu-se astfel considerabil. Dupa realizarea fundatiei, constructia casei se transforma intr-un simplu montaj de panouri de tip RSM Remarc, montaj care se poate face chiar si de catre persoane care nu detin nici un fel de experienta in domeniul constructiilor. Chiar si finisajele interioare si exterioare ale cladirii construite din astfel de panouri nu necesita manopera unor profesionisti, avand in vedere ca peretii casei fiind prefabricati din materialele mentionate dispun de suprafete perfect plane, iar unghiurile (colturile) spatiilor interioare si exterioare ale imobilului sunt cu desavarsire regulate, astfel ca nu mai este indispensabila interventia unei "maini de meserias". Insa cele mai spectaculoase performante ale acestui tip cu adevarat revolutionar de case se refera la izolatia termica de 2,6 ori mai buna decat cea asigurata de oricare alte materiale uzitate la ridicarea de imobile (de unde rezulta cheltuieli extrem de mici pentru incalzirea unei astfel de case), o rezistenta mecanica exceptionala, superioara chiar si constructiilor din beton armat, o rezistenta incredibila la seisme de mare amplitudine ce pot merge pana la intensitatea de 9 grade pe scara Richter, precum si o rezistenta la foc (incendii) ce nu poate fi intalnita la alte tipuri de materiale pentru constructii (testele au confirmat rezistenta materialelor din care este construita casa la temperaturi de aproape 1000 grade Celsius). Pentru ca lista performantelor neobisnuite ale caselor de tip RSM Remarc sa fie completa, trebuie amintit aici si faptul ca acestea nu pot fi distruse de inundatii, apa afectand doar peretii interiori din rigips, in timp ce cladirea in sine poate rezista cu succes oricaror puhoaie care s-ar abate asupra ei. Daca mai adaugam la acestea si faptul ca imobilele construite cu panouri de tip RSM Remarc pot fi demontate si reasamblate fara costuri prea mari intr-o alta locatie decat cea initiala, alaturi de un pret cu mult mai mic decat cel al edificiilor realizate dupa tehnologii clasice (aproximativ 50.000 euro o vila cu doua etaje ridicata din panouri RSM Remarc) se poate aprecia fara nici o exagerare ca nu va trece mult timp si aceasta tehnologie va revolutiona industria de pretutindeni a constructiilor de locuinte si nu numai.