Global Forum, cel mai prestigios eveniment la nivel mondial in domeniul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, se va desfasura anul acesta in Romania. Timp de doua zile, 19 si 20 octombrie, peste 300 de specialisti ai tehnologiei informatiei si comunicatiilor si reprezentanti ai administratiilor guvernamentale din intreaga lume, isi vor da intalnire in Bucuresti, pentru a discuta despre Societatatea Informationala.
GLOBAL FORUM 2009, cel mai important eveniment la nivel mondial in domeniul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor, va reuni la Palatul Parlamentului din Bucuresti experti si reprezentanti la nivel inalt din intreaga lume. Este pentru prima data cand un astfel de eveniment are loc intr-o tara din Europa de Est.
Romania a devenit tara organizatoare GLOBAL FORUM 2009 in urma unei competitii cu Statele Unite ale Americii, Taiwan si Elvetia, pozitionand astfel orasul Bucuresti pe harta mondiala a Societatii Informationale si creand oportunitati de parteneriate si cooperare internationala pentru stimularea industriei IT&C din intreaga regiune.
Aflat la cea de-a XVIII-a editie, GLOBAL FORUM furnizeaza un cadru propice pentru dezbaterea la nivel international a solutiilor si aplicatiilor din domeniul tehnologiei informatiei si a comunicatiilor in contextul situatiei economice, politice si sociale. Temele abordate in cadrul editiilor anterioare au inclus promovarea economiei digitale, integrarea solutiilor IT&C in serviciile pentru comunitati, informatia si inovatia la baza unei societati competitive.
Evenimentul a fost gazduit pana acum de tari ca Statele Unite ale Americii, Franta, Italia, Belgia, Suedia, Marea Britanie sau Japonia si va reuni la Bucuresti reprezentanti deja confirmati ai Comisiei Europene, Comisiei Federale de Comert (SUA), Comisiei Federale a Comunicatiilor (SUA), Biroului Federal de Investigatii (SUA), Ministerului Industriei Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor din China, Ministerului Internelor si Comunicatiilor din Japonia si numerosi reprezentanti ai administratiilor guvernamentale si autoritatilor locale din toate colturile lumii. Subiectele principale care vor fi dezbatute reprezinta cele mai importante teme ale societatii actuale: reforma economiei la nivel mondial, stimularea implementarii IT&C in sectoarele de activitate la nivel public si privat pentru a sprijini cresterea economica a societatilor lumii, redefinirea dialogului dintre Stat si Cetatenii sai prin mijloacele moderne ale comunicarii electronice, conceptele de E-guvernare si E-Administratie, inovatia si progresul in domeniu, viitorul Societatii Informationale si impactul sau asupra organizarii generale a societatii.
' Intentia noastra, in cadrul GLOBAL FORUM, este de a reuni experti care sa ne introduca in ceea ce noi numim "media emergente". Astfel, "Tehnologiile Informatiei si ale Comunicatiilor Viitorului" se regasesc in prim plan, intrucat inovatia tehnologica sta la baza progresului si a evolutiei societatii. In cadrul GLOBAL FORUM ne revine rolul, ca si specialisti, de a comunica si a dezbate pe temele noilor aplicatii si strategii dar si a drumurilor pe care le deschid. Scopul nostru in Bucuresti este de a depista, prin schimbul de idei si de expertiza, formele incipiente ale urmatoarelor inovatii tehnologice. ' declara Dr. Sebastien Levy, Partener al Items International, Vicepresedinte al GLOBAL FORUM.
' Suntem onorati sa fim prima gazda est-europeana a uneia dintre cele mai importante intalniri globale ale Societatii Informationale, intalnire care aduna in jurul aceleiasi mese reprezentantii industriei IT&C si cei ai autoritatilor guvernamentale din toata lumea ', spune Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale din executivul Romaniei. ' Implementarea tehnologiilor IT&C in cat mai multe domenii de activitate, atat publice cat si private reprezinta o prioritate pentru Romania si pentru mine personal ca ministru. Doar astfel putem transforma societatea romaneasca intr-una bazata pe cunoastere si competitivitate ' a adaugat acesta.
' Organizarea GLOBAL FORUM la Bucuresti este ocazia perfecta de a repune in dezbaterea reprezentantilor industriei telecom o serie de subiecte mai actuale decat oricand: dezvoltarea internetului broadband wireless de mare viteza, utilizarea dividendului digital sau trecerea la televiziunea digitala. Noutatea in dezbaterea acestor subiecte o reprezinta tocmai perspectiva globala oferita de participantii din toate tarile lumii ' a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
' Un bun management bazat pe IT&C este mai necesar ca oricand pentru a face fata turbulentelor economice. Informatizarea, comunicatiile, inovarea reprezinta domenii de unde se pot extrage masuri anticriza neaparat necesare unui pachet cat mai eficient pentru companii, administratii locale si guverne. ' declara Marius Bostan, Presedinte al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, Partener al GLOBAL FORUM 2009 pentru Romania.
Supranumit "Davos-ul IT-ului", dupa prestigiosul eveniment din Elvetia, Global Forum 2008 a reunit anul trecut, la cea de-a XVII-a editie, participanti din peste 40 de tari.
GLOBAL FORUM a fost creat in 1992, la initiativa Items International si a Fundatiei Sophia Antipolis si beneficiaza de sprijinul si participarea Comisiei Europene.
GLOBAL FORUM 2009 este co-organizat in Romania impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii - ANCOM, si are drept parteneri: Serviciul Roman de Informatii si Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri - FNTM.