Companiile de taximetre din Bucuresti lucreaza la limita rentabilitatii, in contextul actualului pret pe kilometru practicat, de aproape 10.000 de lei.
“In momentul de fata, companiile de taximetre din Bucuresti lucreaza cu o rata a profitului de 2-3% pe an, la un pret cuprins intre 9.000 si 9.900 de lei, iar pentru a obtine o rata mai mare ar trebui ca tariful pe kilometru sa creasca“, a declarat directorul executiv al Camerei Taximetristilor din Romania, Teodor Anghel.
Potrivit unui studiu efectuat la cererea companiilor de taximetre, rata profitabilitatii companiilor din Bucuresti ar putea atinge un nivel anual intre 10 si 15%. Dar pentru asta, tariful ar trebui majorat la aproape 19.000 de lei pe kilometru, inclusiv TVA.
“Ar fi aberant sa sustinem faptul ca aceste companii nu obtin profit, dar acesta este destul de redus, ceea ce determina micsorarea la maximum a cheltuielilor. Masura duce la scaderea calitatii serviciilor, ceea ce ar putea avea repercusiuni o data cu integrarea in Uniunea Europeana, cand mai multe companii nu vor mai putea functiona daca nu respecta standardele de calitate“, a explicat Anghel.
Acesta a mai precizat ca aceasta situatie se aplica si multor companii de taximetrie din Romania, acolo unde pretul ar trebui sa creasca intr-o maniera asemanatoare, in functie de tarifele diferite de la un oras la altul.
In momentul de fata, in Bucuresti circula peste 8.600 de taximetre autorizate permanent, fata de 40.000 la nivel national. (D.E.)