La invitatia reprezentantilor UDMR Bihor, ieri, a vizitat orasul nostru Jakab Istvan, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice Bihor, cel care se ocupa direct cu integrarea in UE din partea ministerului, in special cu programul stabilit pentru perioada 2007 - 2013. In cursul vizitei in Oradea, secretarul de stat a avut o intalnire cu conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, cu conducerea Consiliului Judetean si a efectuat si o vizita in tara vecina in zona transfrontaliera Haidu Bihar. Discutiile purtate au avut ca tema integrarea in UE, finantarile pe care uniunea le pune la bataie pentru Romania, in perioada mentionata, respectiv 29 de miliarde de euro.
Jakab Istvan ne-a declarat ca acesti bani vor fi impartiti astfel: 12 miliarde de euro pentru sectorul agricol si 17 miliarde de euro ca fonduri structurale si coeziune, bani care pot fi accesati prin programe eligibile de dezvoltare economica. Bineinteles ca o pondere mare o au si zonele transfrontaliere de care apartine si Bihorul. Intrucat MFP are un rol de coordonator in folosirea fondurilor europene, mai ales a celor structurale, nimic nu se va putea investi din aceste fonduri fara avizul ministerului. " Am supervizat toate documentele preluate de la celelalte ministere, documente care vizeaza anumite proiecte, urmand ca in aceasta vara sa negociem la Bruxelles cu UE pentru fondurile mentionate. Este vorba numai de perioada 2007 - 2013 (printre aceste proiecte sunt si ISPA, PHARE etc)" a precizat secretarul de stat. Intrebat cum vede MFP cererea Partidului Conservator de reducere a TVA la alimentele de baza, Jakab Istvan a fost transant si ne-a asigurat ca ministerul nu ia in calcul o asemenea varianta, si nici partidele politice. De asemenea, reprezentantul MFP a recunoscut ca UE a facut recomandarea ca, in urmatoarea perioada, guvernantii sa mareasca anumite taxe si impozite, insa reprezentantii Aliantei nu vor sa opereze nici o majorare. El a spus ca UE poate face tot felul de recomandari, insa nu ne poate impune nimic. Singura cerinta pe care Romania trebuie s-o ia in calcul este aceea ca, pana in 2007, inclusiv, ponderea veniturilor trebuie sa ajunga la 35% din PIB. La ora actuala aceasta pondere se apropie de 30%. Modalitatea prin care Puterea va atinge pragul recomandat de UE inca nu a fost stabilita.
In ceea ce priveste contributia pe care o va plati tara noastra dupa integrarea in UE, anual, aceasta va fi stabilita undeva in jurul sumei de 1 miliarde de euro. Cu toate acestea, dupa cum am mentionat mai sus, tara noastra va primi in perioada 2007 - 2013, 29 de miliarde de euro, adica 4 miliarde pe an, asta in cazul in care proiectele care se vor intocmi vor fi aprobate de catre Uniune. Prin urmare, dupa integrare, daca totul merge bine si banii alocati sunt absorbiti in trend crescator, Romania nu va simti faptul ca va trebui sa plateasca acel miliard de euro.