De la anul, in eventualitatea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, posesorii de centrale termice ar putea plati taxe de mediu pentru aceste instalatii, a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat". Aceasta reglementare ar putea fi implementata pentru a fi in conformitate cu normele existente in statele din UE. Cei mai afectati de aceasta hotarare vor fi posesorii de centrale termice second-hand, majoritatea nerespectand normele de mediu si neavand nici actele necesare autorizarii.
Mereuta sustine ca posesorii de centrale termice ar trebui informati foarte clar despre costurile unui metru cub de gaze si de reglementarile existente in Uniunea Europeana. Astfel, ei vor putea sti care sunt instalatiile in care trebuie sa-si investeasca banii, precum si sistemul cel mai potrivit, cel individual sau cel centralizat.
Investitia trebuie calculata si in functie de taxa de mediu, care va fi diferentiata in functie de emisiile de noxe produse de centrala termica.
Reprezentantul unei mari companii producatoare de centrale termice, Gabriel Tanase, considera ca taxele de mediu ar trebui impuse in functie de clasificarea instalatiilor. Astfel, centralele termice sunt diferentiate dupa randamentul energetic si emisia de noxe, avand doua, trei sau patru stele. Gabriel Tanase vede ca echitabil ca posesorii de instalatii cu randament energetic ridicat si emisii mici de noxe sa plateasca taxe mai mici, pe cand pentru ceilalti, taxele sa fie mai mari.
El prevede o tendinta a clientilor de a se indrepta spre achizitia unor centrale cu emisii foarte scazute de noxe si randament energetic ridicat, chiar daca acestea sunt mai scumpe decat celelalte modele.
Acest tip de instalatii le va permite insa posesorilor sa faca economii prin plata unor taxe de mediu mai mici, precum si un randament energetic ridicat. (S.N.)