Turistii care calatoresc cu avionul trebuie sa plateasca taxe de aeroport, insa acestea nu sunt incluse in pretul biletului. Banii, colectati de companiile aeriene, spun reprezentantii unor companii prezenti la Oradea, sunt folositi pentru cheltuieli specifice aeroportuare. Taxele de aeroport sunt sume percepute de aeroporturi pentru a-si acoperi o parte din cheltuielile de operare. Fiecare aeroport percepe una sau mai multe taxe, in functie de necesitati: taxe de decolare/aterizare, taxe de securitate a pasagerilor, de dezvoltare, de securitate a bagajelor, taxe de tranzit sau taxe impuse de administratia publica locala.
Prin urmare fiecare aeroport isi stabileste taxele individual, in functie de numarul de pasageri estimati pe an si de nevoile de dezvoltare a infrastructurii destinate pasagerilor. Aceste taxe sunt publicate in sistemele de rezervari internationale si sunt aplicate la tarifele de calatorie, indiferent de compania cu care zboara pasagerul, chiar daca nu este specificata in pretul biletului. Pentru zborurile internationale si interne care utilizeaza aeroporturile civile din Romania se aplica tariful de aterizare, tariful de iluminat, tariful de stationare si tariful aferent serviciilor pentru pasageri, potrivit Publicatiei de Informare Aeronautica Romania, realizats de Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Tariful aferent serviciilor pentru pasageri se percepe de la operatorii aeronavelor pentru fiecare calator care se imbarca pe aeroporturile civile de pe teritoriul Romaniei, in aeronavele care efectueaza zboruri cu caracter comercial.
Cele mai multe companii afiseaza preturile biletelor fara taxe, acestea adaugandu-se separat. Cu alte cuvinte, practica este ca tariful unui bilet sa fie prezentat fara includerea taxelor de aeroport, deoarece acestea pot fi diferite in momentul ofertei fata de cele de la data emiterii biletului. Aceste modificari sunt independente de vointa companiilor aeriene. Intrucat taxele de aeroport nu sunt stabilite de companiile aeriene, ci de aeroporturi, ele nu sunt incluse in pretul biletelor. Companiile aeriene colecteaza aceste taxe de la pasageri in numele aeroporturilor care sunt tranzitate de pasageri si le platesc mai departe aeroporturilor.
Categoriile de persoane care sunt scutite de plata tarifului aferent serviciilor si a tarifului de securitate pentru pasageri sunt: copiii mai mici de 2 ani, pasagerii in tranzit care isi continua calatoria intr-un interval de maximum 12 ore de la sosire, persoanele care se imbarca in aeronavele scutite de plata tarifului de aterizare (conform Publicatiei de Informare Aeronautica Romania), echipajele care participa la exploatarea aeronavelor si echipajele de schimb.