Primaria Craiova a propus, iar consilierii municipali au aprobat pentru 2007 biruri care nu respecta legile europene si, implicit, acordurile integrarii.
Celebra gafa de la sfarsitul anului trecut a Directiei Taxe si Impozite a Primariei Craiova, prin care au fost stabilite doua taxe pentru acelasi obiect impozabil potrivit Codului Fiscal, schimbarea de sex, nu este si singura: armata de oameni care a lucrat la dijmuirea contribuabililor din Banie pe 2007 a mai reusit contraperformanta de a oficializa 19 taxe care incalca legislatia europeana privind combaterea discriminarii in domeniul liberei circulatii a serviciilor. Astfel, nivelul acestor biruri a fost dublat si chiar triplat pe alocuri pentru anumite categorii de prestatori si producatori sau exista mari discrepante intre persoanele fizice si persoanele juridice, conform unei hotarari a Consiliului Local Municipal Craiova, din decembrie 2006. O luna mai tarziu, judecatile prin care Directia Taxe si Impozite a ajuns la aceste valori au fost amendate de Prefectura Dolj, care i-a solicitat municipalitatii sa-si revizuiasca atitudinea.
Directorul Directiei Taxe si Impozite, Ioan Vacariu, recunoaste ca au fost calculate niste biruri fara a fi aliniate la media taxelor de aceeasi natura, astfel ca unele dintre persoanele fizice si juridice ar fi fost obligate sa suporte taxe nejustificat de mari in comparatie cu altele.
"Aceste taxe vor fi diminuate sau aliniate, dupa caz, prin modificarea a trei articole din hotararea consiliului local municipal, pentru a corespunde aquis-ului comunitar, prin eliminarea oricarei forme de discriminare", a spus Ioan Vacariu.
Din nou la vot
Ocuparea terenurilor apartinand domeniului public cu masute si tonete pentru vanzare, parcarea autoturismelor pe locurile special amenajate, vanzarea pe mese de pe platourile pietelor si targurilor, din vehicule ori inchirierea vitrinelor frigorifice din halele special amenajate de administratia pietelor, comercializarea de animale si pasari sunt doar cateva dintre activitatile pentru care se vor plati taxe mai mici decat cele aprobate in decembrie 2006. Astfel, daca municipalitatea incasa pentru amplasarea de tonete stradale si masute zece lei pe metru patrat pe zi in zona 0, opt lei/mp/zi in zona 1 si sase lei/mp/zi in zonele 2 si 3, acum intentioneaza sa ceara sase, cinci, respectiv patru lei/mp/zi, a precizat directorul Directiei Taxe si Impozite, Ioan Vacariu. Cu peste cinci procente vor scadea diverse taxe pentru folosirea de spatii si constructii in piete, de vanzare a anumitor produse si de acces al autovehiculelor, precum si chiriile lunare pentru terenuri cu destinatia amplasare constructii provizorii. De asemenea, unele taxe vor disparea, insa activitatile la care fusesera aplicate se vor regasi in noi domenii impozabile. Toate aceste modificari vor fi supuse aprobarii Consiliului Local Municipal Craiova in sedinta ordinara din 28 februarie.
Efecte juridice
Taxele care urmeaza sa fie modificate, dar care au fost achitate de la inceputul anului, raman bun platite, intrucat hotararea in temeiul careia au fost percepute a produs efecte juridice si le va produce pana la aprobarea unei noi decizii a legislativului craiovean.